Ispiši ovu stranicu

Održana IV. sjednica Skupštine Županije Posavske

Skupština ŽP održala je svoju IV. sjednicu na čijem početku je svečanu prisegu dao zastupnik PS-a Elvis Živković iz Ugljare, umjesto Mate Rošića koji je dao ostavku na tu poziciju.

Među zastupničkim pitanjima, Mario Ćošković je istaknuo problem nadležnosti firme Staklenici u Domaljevcu koja je u propadanju, dok je Drago Zečević govorio o potrebi izrade Zakona o poljoprivrednom zemljištu ŽP, a Mehmed Memišević je istaknuo pitanje formiranja ronilačke jedinice.

Zastupnici su podržali Prijedlog odluke o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru ŽP. Podršku ovoj odluci dala je i Vlada ŽP, a predsjednik Đuro Topić je naglasio kako je odluka dio programa Vlade u dijelu koji se odnosi na zdravstvo. Istaknuo je da potrebu informatizacije u svim zdravstvenim ustanovama u vođenju evidencije. Usvojeno je Izvješće o radu i financijskom poslovanju Županijske bolnice za prošlu, te Prijedlog plana i programa rada za ovu godinu. Izvješća je obrazložio ravnatelj bolnice dr. Perica Jelečević, te kazao kako je ostvaren gubitak u iznosu 221.221 KM, a kao jedan od razloga, naveo povećanje troškova rada koje nije popraćeno osiguranjem sredstava na prihodovnoj strani. Dr. Jelečević je stavio naglasak na kontinuirano obrazovanje kadrova, smanjenje liste čekanja na prihvatljivih 30 dana i nabavku nove bolničke opreme.

Potporu zastupnika dobila su i Izvješća o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo ŽP za prošlu, te financijski plan i program rada za ovu godinu. U planu rada ravnatelj Josip Vidović kazao je kako očekuju promjene esencijalne liste lijekova, koju treba uskladiti s federalnom, a ovogodišnji prihodi i rashodi planirani su u iznosu većem od 15,5 milijuna KM. Danica Jozić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽP kazala je kako su u završnoj fazi razgovori s federalnom Upravom CZ o provođenju mjera zaprašivanja komaraca, te naglasila kako u zalihama imaju sredstvo za tretiranje kompletnog područja ŽP. S predstavnicima općina dogovorit će se obveza zaprašivanja, koja je planirana početkom lipnja. Zastupnici su primili k znanju Informacije o programima rada Županijske uprave CZ i Zavoda za pružanje pravne pomoći za 2019.g. Najviše diskusije izazvala je rasprava o Nacrtu zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić iznio je primjedbe na ovaj dokument, osobito na stavke koje se odnose na stambeno zbrinjavanje povratnika u RS, te na pojedine diskriminirajuće odredbe u odnosu na ostale braniteljske, socijalne i građanske kategorije. Topić je naglasio da je Nacrt zakona dobar temelj za izradu kvalitetnog prijedloga Zakona, a ukoliko dođe do njegova usvajanja bit će potrebno izvršiti izmjene određenih propisa nadležnosti ŽP.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće