Ispiši ovu stranicu

Vlast Brčko Distrikta pokušava spriječi odlazak radno sposobnih??

Vlada i Skupština distrikta Brčko pripremaju izmjene zakona kojima će pokušati poboljšati privrednu sliku ove zajednice, i tako spriječiti odlazak radno sposobnog stanovništva.

U Privrednoj komori i Sindikatu, i dalje pesimistični.

Stanje u privredi je alarmantno, jer je se Brčko prvi put suočava sa nedostatkom radne snage i kadrova, odlaskom radno sposobnog stanovništva.

Zato su neophodne hitne mjere da se spasi što je moguće, poručuju iz Privredne komore koja broji oko 170 privrednika.

- Stanje u privredi Brčko distrikta je najlošije i najteže i trend je takav da će biti gore sutra nego danas - kaže Јelenko Ilić, predsjednik Privredne komore distrikta Brčko.

Glas onih koji rade i nisu otišli iz Brčkog, uopšte se ne čuje, tvrde u Sindikatu.

- Nema pravo da pita za platu, iznos plate, vrijeme koje radi, uslovi rada su diktirani od poslodavca i radnici zbog toga odlaze. Ako ovako nastavimo, mi ćemo ostati samo sa starcima, sa onima koji su pokupovali diplome, i onda će oni moći da rade za Vladu i u vVadi a o privredi neće biti ni govora - kategoričan je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata distrikta Brčko.

Problem odlaska radne snage iz regiona, pa tako i iz Brčkog, neće biti riješen dok se ne izniveliše ponuda i potražnja radne snage, kažu u Vladi.

U međuvremenu će u Brčkom biti urađene pripreme za hitan privredni oporavak. Prvo će u realnom sektoru biti povećane plate, tako što će, kao i u Republici Srpskoj, biti uvećan neoporezivi dio dohotka.

- Najvjerovatnije da bi on bio na visini prosječne plate u Distriktu, a dogovoreno je da se izmjenama propisa favorizuje domaća privreda - istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Analizom će, takođe, biti utvrđeno koji će parafiskalni nameti biti ukinuti, što bi, takođe, bilo stimulativno.

Skupština je obavezala Vladu da za 60 dana pripremi izmjene zakona, kojima bi se, tvrde, privreda počela pomalo oporavljati.

Izvor: rtrs.tv

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće