Ispiši ovu stranicu

Herojska 106. brigada HVO-a Orašje danas obilježila 27. obljetnicu osnutka

Herojska 106. brigada HVO-a Orašje danas je obilježila 27. obljetnicu osnutka, a prigodni sadržaji bili su posvećeni sjećanju na poginule heroje, kako s područja Posavine, tako i iz RH.

Legendarna brigada, opjevana u mnogim pjesmama i stihovima, dala je ogroman doprinos današnjoj slobodi kroz obrani ovoga kraja u posljednjem ratu. Od početka svibnja 1992.g. počele su pripreme za utvrđivanje crte obrane na području Općine Orašje, a 15.svibnja osnovana je 106. HVO brigada Orašje. Pripadnici brigade preko noći su postali ratnici, mnogi prvi put s puškom u ruci, a vjera u opstanak na svojim stoljetnim ognjištima, zajedništvo, hrabrost i istinsko domoljublje, kojim su bili vođeni, obranila je ovaj prostor. Iako ljudski i vojno tehnički znatno slabija od neprijatelja, brigada je bila respektabilna vojna formacija koju agresor nikada i ničim nije mogao poraziti.

Brigada je brojala blizu 5500 pripadnika, a u borbi za slobodu posavskog čovjeka život je dao 271 branitelj, dok je više od tisuću ranjeno. Njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, naglašeno je svečanoj sjednici održanoj u kino dvorani. Kada je bilo najteže i kada su ostajali bez svojih kolega, oraški vitezovi nisu pokleknuli i u njima je proradio još veći posavski inat kako bi obranili svaki pedalj svoje djedovine. Zato su nakon svih godina emocije, posebno kod bivših pripadnika, pomiješane ponosom i srećom s jedne, a tugom i žalom za poginulima s druge strane.

U znak poštovanja prema hrvatskim braniteljima koji su život ostavili daleko od svojih domova, na Spomen obilježju Polje u Vidovicama izaslanstva su položila vijence i upalili svijeće. Svima je izražena velika zahvalnost, kao i Republici Hrvatskoj na potpori koju je tada davala, a pruža je i danas na različite načine. Misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, za poginule pripadnike brigade služio je župnik fra Anto Pušeljić. Brojna su izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci postrojbi iz RH, županijska i općinska, predstavnici, vojske, policije, institucija, stranačka izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježja u Orašju.

U prepunoj oraškoj kino dvorani u prisutnosti branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, RVI, zapovjednika, generala, brojnih uvaženih gostiju iz RH, predstavnika civilnih struktura vlasti i vjerskih zajednica, održana je svečana sjednica na kojoj su upućena prigodna obraćanja u povodu obljetnice 106 oraške HVO brigade. Burnim pljeskom pružena je podrška optuženim generalima i braniteljima HVO-a kojima pravosudne BiH institucije nisu dozvolile pomjeranje ročišta kako bi sudjelovali u proslavi obljetnice svoje brigade.

Tijekom svečane sjednice prigodne riječi uputio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te među ostalim naglasio kako je 106. HVO brigada jedan fenomen, nedovoljno opisan, prezentiran i dokumentiran. U nastavku je kazao, -„Još uvijek nije kasno da stručni ljudi u braniteljskim krugovima prikažu doprinos i fenomen obrane Orašja i 106.HVO brigade. Potrebno je sustavno obraditi i dokumentirati za generacije koje dolaze. Naslijeđe 106.brigade nije samo obranjen prostor, nego i svi koji živimo ovdje i koji će doći poslije nas. Naslijeđe 106.brigade je identitetsko pitanje i to je ono što sačinjava nas kao jedinke na ovom prostoru. Ako branitelji nisu posustali pred tenkovima, hordama pljačkaša i okupatora, ne smijemo ni mi danas posustati, nego se nositi sa svim teškoćama koje su danas pred nama“, kazao je načelnik Vincetić.

Ministar branitelja u Vladi ĐP Marijan Kopić naglasio je kako zapovjednici brigade, obitelji poginulih i preživjeli branitelji mogu s ponosom, uzdignute glave i čista obraza kazati da su ostali svoji na svome, da su obranili prostor zahvaljujući dragom Bogu, viteštvu i domoljublju hrvatskih branitelja. –„Fenomen obrane Orašja ostat će zapamćen kao ostvarenje nemogućeg, što je jednom kazao i sam predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Poginulim braniteljima dugujemo minimum da ih se sjećamo svakog dana i da ih nikada ne zaboravimo. Istinu o Domovinskom ratu i našim velikim herojima trebamo sustavno prenositi na mlađe generacije i jasno kazati imena onih koji su ubijali i pljačkali hrvatski narod s ciljem da nas satru s lica zemlje. Jasno, glasno i bez srama treba reći i ustrajati na istini tko su bili neprijatelji i agresori na hrvatski narod u BiH i RH, na naše Orašje i prostor cijele Posavine“, naglasio je Kopić i na kraju poručio, „Pamtimo prošlost, a brinimo za budućnost nas i naše djece“.

Pozdravne riječi uputili su predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i pozvao na veći optimizam i veću odgovornost za budućnost ovoga prostora. -“Puno više su branitelji u ratu stavili na kocku, nego što smo mi danas spremni napraviti za ovaj prostor koji je ostao većinski hrvatski“, naglasio je Topić.

Na skupu su još govorili izaslanik ministarstva branitelja RH Domagoj Sivrić, u ime svih Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz RH Željko Radovanović, izaslanik predsjednice RH brigadir Marin Gregorović, u ime HNS-a ministar Mladen Begić i na kraju u ime organizatora Udruge iz Domovinskog rata općine Orašje Ilija Mišković, koji je apelirao na posjećenost učenika Spomen sobi 106.brigade, te da se napiše kako je obranjena Bos. Posavina. Na svečanosti su pročitani najbolji literarni radovi na temu 106. brigada, a nagrade učenicima Marijani Bernatović, Lauri Jurakić i Mirjam Oršolić uručila je Kata Martinović predsjednica Udruge obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće