Ispiši ovu stranicu

Nastavka suđenja za ratne zločine u Orašju

Svjedok tužiteljstva tvrdi da je vojna policija bila podčinjena Matuzoviću

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Orašju, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da su Srbi sklonjeni u “izolacione centre” u Donjoj Mahali i srednjoškolskom centru Orašje, zbog vlastite sigurnosti, ali i bojazni da će sarađivati sa neprijateljskim snagama, prenosi detektor.ba

Zlatko Porobić, tadašnji pripadnik Vojne policije u Orašju, kazao je da je odvođenje Srba u “izolacione centre” počelo u martu i aprilu 1992. godine, te da ih je odvodila Vojna policija, čiji je komandir bio Pero Vincetić. Na upit da li su odvođeni na radove na liniju razgraničenja, svjedok je rekao da jesu.

“Odvođeni su radno sposobni muškarci, koji su kopali rovove, sjekli drva. Dešavalo se da budu ranjeni ili ubijeni od strane neprijateljske vojske, ali zajedno s njima ginuli su i naši vojnici”, kazao je Porobić.

On je dodao da je osobe u ovim centrima obezbjeđivala civilna policija, čiji je komandir bio Marko Dominković. Na upit tužitelja Milanka Kajganića, kome je potčinjen bio Pero Vincetić, kao komandir Vojne policije, svjedok je odgovorio da je potčinjen bio operativnoj zoni u Orašju, kojom je komandovao Đuro Matuzović.

Đuro Matuzović je za zločine počinjene u Orašju optužen s Ivom i Tadom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju. Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Porobić se prisjetio i događaja na Veliki petak pred Uskrs 1992. godine, kada je Jugoslovenska narodna armija napala hrvatsko selo Vidovice.

“Pobili su stanovništvo, opljačkali i popalili njihove kuće. Sve je bilo devastirano u selu gdje su 100 posto živjeli Hrvati”, kazao je Porobić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. maj.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće