Ispiši ovu stranicu

Stanje sigurnosti u ŽP u prvom tromjesečju o.g. zadovoljavajuće

Ministarstvo unutarnjih poslova ŽP objavilo je informaciju o stanju sigurnosti na području ŽP za period siječanj-ožujak 2019 g., koje je ocijenjeno zadovoljavajućim, a na osnovu pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti javnog prometa.

U oblasti kriminaliteta procijenjeno je da je došlo do znatnog smanjenja ukupnog broja kaznenih djela u odnosu isti period 2018 godine za 50 odnosno 64,93%, te blago povećanje naknadne otkrivenosti, dok je ukupna razriješenost identična. Obrađeno je ukupno 27 KD, dok je u istom periodu 2018 godine obrađeno 77 KD. Sveukupno je razriješeno 66,66% kaznenih dijela a u istom razdoblju prošle godine 66,2 %. Prijavljena je 21 osoba kao izvršitelj akaznenih djela, a analizirajući ih po njihovoj strukturi najviše su zastupljeni imovinski delikti i teške krađe.

Na području ŽP, u periodu siječanj-ožujak 2019.g., ukupno je evidentirano i obrađeno 36 prekršaja, 4 više u odnosu na isto razdoblje lani. Najviše prekršaja, njih 20, zabilježeno je na području općine Orašje, ostatak na području općine Odžak. U općini Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanje jaavnog reda i mira kao niti u prvom tromjesečju 2018 godine.

Kada je u pitanju stanje sigurnosti u prometu, u spomenutom periodu došlo je do znatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na isti period 2018 godine i to za 17. Tijekom praćenog perioda evidentirane su 32 prometne nezgode, s dvije smrtno stradale osobe, 2 su zadobile teške a 9 osoba lakše ozlijede. Tijekom kompariranog perioda prošle godine nitko u nezgodama nije stradao, 8 osoba je zadobilo teške a 11 lakše ozljede. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 20, u općini Odžak dogodilo se 11 nezgoda a na području općine Domaljevac-Šamac 1. Sudjelovalo je ukupno 59 sudionika, i to 41 vozač PMV, 3 vozača TMV, 2 motociklista, 1 pješak i 12 ostalih. Tijekom analiziranog perioda ukupno je kontrolirano 10 355 vozila a u istom periodu 2018 godine 7 434 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 2 807 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga više od 1 800 za koje je predviđena novčana kazna 50 KM . Policija je iz prometa isključila 61-og vozača i 34 vozila, uglavnom zbog neposjedovanja vozačke dozvole i neregistriranosti.

Tijekom prvog tromjesečja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 2 predstavke na rad policije koja je su u postupku, doznajemo od Josipa Dominkovića, glasnogovornika Uprave policije MUP-a ŽP.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće