Ispiši ovu stranicu

Izvješće MUP-a ŽP: Stanje sigurnosti zadovoljavajuće

Na stranicama MUP-a ŽP objavljenja je procjena stanja sigurnosti za ožujak 2019 godine.

Procjena uzima u obzir stopu kriminaliteta, sigurnost u prometu, prekršaje protiv javnog reda i mira te zakonitost u radu policijskih službenika.

Krajnji zaključak analize je taj da je stanje sigurnosti u ŽP zadovoljavajuće. Analizu u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentiran je blagi porast broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec ali i smanjenje za 7 djela u odnosu na Ožujak 2018 g. Povećana je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost za obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.

Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na Ožujak 2018. godine.

KRIMINALITET

Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 11 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 8 a u Ožujku 2018. godine 18 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 63,63% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 62,5% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „Nanošenje lakših tjelesnih povreda i teške krađe“.

JriM

Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 14 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u Veljači 2018. je obrađeno 18 prekršaja a u Ožujku 2018 godine 20 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja, na području Općine Odžak 6 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

SIGURNOST JAVNOG PROMETA

Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na Veljaču 2019. godine dok se broj nezgoda u odnosu na Ožujak 2018. godine smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 12 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti teže ozlijeđenih, lakše ozlijeđenih je 3. Tijekom Veljače 2019. godine smo imali 2 smrtno stradalih,2 teže ozlijeđenih a 1 osoba je lakše ozlijeđena. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8 u Odžaku njih 4, dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3851 vozilo dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3503 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 879 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 473 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 633 prekršaja, u Odžaku su otkrivena 234 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 12. Iz prometa je isključeno 28 vozača i 18 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 661.

ZAKONITOST U RADU

Tijekom Ožujka 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a nije zaprimila niti ijednu prijavu na postupanje policijskih službenika.

ZAKLJUČAK

Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Ožujak 2019. godine „zadovoljavajuće“.

Izovr: MUP ŽP
Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće