22 Travanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Obilježen Dan Narcisa u Županiji Posavskoj

Udruženje žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP, devetu godinu za redom, danas je obilježila manifestaciju Dan narcisa.

Potporu su im dale kolegice iz Kluba MAMMAE iz Osijeka, Udruge „Žene Orašja“, predstavnici Općine Orašje, Vlade ŽP, brojni građani, te oraški srednjoškolci u ulozi volontera. Dan narcisa istodobno je organiziran u Orašju, Domaljevcu i Odžaku, a kao i prethodnih godina cvijeće za ove potrebe (400 komada narcisa) donirala je cvjećarna Mimoza iz Odžaka. Manifestacija je bila humanitarnoga karaktera, a sredstva koja su donirali građani namijenjena su radu udruge, prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Već ove subote, žene iz udruge Narcisa ŽP, iz Orašja, Domaljevca i Odžaka, njih 20-ak, uz potporu Crvenog križa Orašje koji je osigurao prijevoz, putuju u Osijek, gdje će biti skupa s kolegicama iz Kluba MAMMAE na njihovom Danu narcisa.

Iva Ćurak i Branka Radanović iz Osijeka su danas rado došle u Orašje, kako bi s „narcisama“ podijelile radosne trenutke novog susreta i starog prijateljstva. Već pet godina traje ova suradnja i sigurne su u njenu čvrstu vezu i u budućnosti. Osječanke, ali i žene iz „Narcise“ jedinstvene su da je prevencija i rano otkrivanje bolesti, put ka ozdravljenju. Stoga su njihove aktivnosti i podizanje svijesti javnosti po tom pitanju u fokusu aktivnosti, a jedna od godišnjih akcija je i ova manifestacija na kojoj žene otvoreno govore o svojoj bolesti i kako se nositi s dijagnozom. -„ Žena mora misliti o sebi, ako je ona zdrava, onda je zdrava i obitelj“, poručila je gđa Radanović. „Optimizma i vedar duh, putevi su ka ozdravljenju“, ustvrdila je ova vitalna Osječanka. Njihova vedrina, optimizam, osmijeh i zdrav duh nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i s pravom nose epitet heroina svakodnevice.

-„Jako je važna potpora ovim ženama, a naše udruženje godinama je uz narcise, ne samo u ovoj, nego i ostalim manifestacijama. Redovno ih podržavamo u projektu „Trka/Šetnja za ozdravljenje i idemo s njima u Sarajevo, jer jako je važno da znaju da nisu same“, ustvrdila je predsjednica Udruge „Žene Orašja“ Rizama Tukulj. Smatra da bi se građani mogli malo više uključiti kao potpora ovom udruženju i češće biti s njima.

Stalnu potporu udruzi pružala je Nada Jurić iz Ugljare, koja je igrom slučaja, od 8. ožujka ove godine njihova i članica. Naime, Nadi je u svibnju prošle godine tijekom redovne kontrole dijagnosticiran karcinom, ali je na vrijeme operirana, prošla kemoterapije i danas je potpuno zdrava i sretna žena. Priznaje da se nije lako nositi s dijagnozom, ali važno je prihvatiti i ne odbijati bolest. -„Bolest je izlječiva, treba se redovno kontrolirati i ići na preglede, mamografija nije skupa, a redovni pregledi mogu spasiti život“, poručila je ova samosvjesna „narcisa“ kojoj kaže, nije problem javno pričati o svojoj dijagnozi.

-“Ove godine slogan manifestacije je „Danas budi narcisa, uzmi svoj narcis!“. Ne želimo time poručiti da budu bolesne, nego svjesne da je bolest izlječiva ako se otkrije na vrijeme, može se liječiti i dugo živjeti. Prevencija je bit svih naših aktivnosti“, poručila je Valentina Halilović, predsjednica Narcise, koja nije skrivala svoje zadovoljstvo potporom i prijateljstvom koje su narcisama iskazali njihovi prijatelji i sugrađani, kao i predstavnici općinskih i županijskih tijela vlasti koji su i osobno došli posjetiti njihov štand i dati svoj prilog za nastavak aktivnosti na prevenciji bolesti i radu udruge u ŽP. Udruga je prošle godine, za prvo desetljeće rada, organizirala, uz potporu Vlade ŽP, 100 besplatnih mamografskih pregleda u ŽP i ohrabruje podatak da nije bilo novootkrivenih slučajeva bolesti. Narcisa će sredstva koja su danas donirali građani, kao i ona koja su ostvarili na tomboli prilikom proslave Dana žena koju za narcise organizira Kata Vinković iz Oštre Luke, biti usmjerene za pomoć ženama koje putuju na terapije u druge gradove, budući ovo pitanje nije sustavno rješeno. Iz Narcise su zahvalili svima koji su im danas dali potporu, kao i vlasnicima tržnih centara gdje su imali svoje štandove u Orašju i Domaljevcu- u City centru IN i Yimoru, te cvjećarni Mimoza iz Odžaka.

Pročitano 21 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Gladno 128.000 djece

Gladno 128.000 djece

Oko 100.000 djece ugroženo je porodičnom situacijom, a oko 40.000...

Kolovoz suh, povećan broj biciklista i motociklista na cestama

Kolovoz suh, povećan broj biciklista i motociklista na cestama

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na...

Boja žumanjka je važna! Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

Boja žumanjka je važna! Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu...

Namirnice bogate zdravim mastima: Najkraći put ka vitkoj liniji

Namirnice bogate zdravim mastima: Najkraći put ka vitkoj liniji

akon što smo sebi dopustili da tokom zime podlegnemo svim...

Osam mitova o dijetama koje zapravo ne funkcionišu

Osam mitova o dijetama koje zapravo ne funkcionišu

Dijeta sa jabukovim sirćetom, jajima i vinom, hranom za bebe?

Koraba, savršeno povrće za mršavljenje

Koraba, savršeno povrće za mršavljenje

Ako ste odlučili započeti proljetni detox, obavezno u prehranu uvrstite...

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE

Ovaj lijek za pritisak izaziva KARCINOM, pacijenti da se ODMAH...

Mladi luk čini čuda: Ne bacajte njegovu stabljiku

Mladi luk čini čuda: Ne bacajte njegovu stabljiku

Sljedeći put kada se nađe na vašoj trpezi dobro razmislite...

Most u Svilaju u potpunosti spojen

Most u Svilaju u potpunosti spojen

Most na rijeci Savi u Svilaju u potpunosti je spojen.

Medvjeđi luk je stvoren za proljetno čišćenje organizma

Medvjeđi luk je stvoren za proljetno čišćenje organizma

Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz...