Ispiši ovu stranicu

Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Prosječna neto plata u Brčko distriktu iznosi 885,6 maraka, dok je potrošačka korpa premašila dvije hiljade maraka, jer samo troškovi ishrane, stanovanja i komunalnih usluga iznose preko hiljadu maraka, kaže za Radio Brčko Ilija Kalajdžić sekretar Sindikata distrikta.

Prema njegovim riječima na taj iznos za troškove četvoročane porodice treba dodati školovanje najmanje dvoje djece, obuću, odjeću , održavanje domaćinstva, bez planiranja porodičnog izlaska u restoran ili neki kulturni događaj.

“Potrebne su najmanje dvije prosječne plate za normalan- skroman život, što je za većinu nemoguće, a da ne govorimo o brojnim problemima u oblasti rada i kapitala, pa nije ni čudo što mnoge porodice odlaze sa ovih prostora”, smatra Kalajdžić.

Prema njegovim riječima na području distrikta živi više od 11 hiljada penzionera sa prosječnim penzijama nešto većim od 330 maraka.

“Pitamo se ko može živjeti sa tim novcem. Jako teška socijalna slika, i nešto se mora uraditi kako bi se status i ovih ljudi popravio jer novaca ima samo ih treba ravnomjerno rasporediti”, ističe Klajdžić.

On kaže da Sindikat još uvjek čeka da Vlada u proceduru stavi donošenje novog Zakona o radu koji je usaglašen sa poslodavcima još prije osam mjeseci. Inače, Vlada je bila u obavezi da Zakon o radu donese još 2016. godine.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće