Ispiši ovu stranicu

Braniteljska Zadruga “Posavina plod” organizirala sastanak poljoprivrednika i predstavnika Podravke

Braniteljska Zadruga „Posavina plod“ Orašje organizirala je danas u Orašju zajednički sastanak poljoprivrednih proizvođača i predstavnika tvrtke Podravka iz Koprivnice.

Tema je bila mogućnost proizvodnje i otkupa voća, povrća i ratarskih kultura od poljoprivrednih proizvođača sa prostora ŽP. Uz predstavnike braniteljske Zadruge, događaju se odazvalo oko 40-tak voćara i povrtlara, zatim Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP, Ilija Damjanović ravnatelj srednje strukovne škole Orašje, koja također vidi svoj interes i drugi. Joso Marković moderator prezentacije ističe kako je sastanak bio iznimno konstruktivan i plodonosan. -„Priča je jako pozitivna i uvjeren sam da će doći do suradnje već u ovoj godini, prije svega u voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji. Smatram da ćemo preko braniteljske zadruge, koja ima izvozni broj i hladnjaču, organizirano prikupljati poljoprivredne proizvode. Kako je riječ o dugoročnoj proizvodnji, danas je najvažnije imati sigurnog kupca i sigurnog platišu, stručni nadzor i kreditiranje proizvodnje, a to je upravo Podravka“, kazao je Joso Marković i dodao kako bi prvi ugovori mogli biti potpisani tijekom veljače i ožujka.

Predstavnici Podravke prezentirali su sve uvjete i proizvode potrebne ovoj renomiranoj tvrtki, smatrajući kako postoje mogućnosti da već ove godine prvi proizvodi sa posavskih polja završe u Koprivnici. U prvom redu tražena je šljiva rodna Čačanska i razne vrste paprike. –„Podravka će proizvođačima osigurati sjemenski materijal, stručni nadzor, te ono najvažnije, otkup cjelokupne proizvodnje. Ovdje ima puno školovanih proizvođača sa iskustvom i ne sumnjamo u zajednički posao. Ponudili smo jako prihvatljive cijene, a od nas očekuju ponudu sortimenta koji bi ovdje uspijevao“, kazao je Zdravko Dimač koji je uz Zlatka Đelekovčana, direktora nabave primarnih sirovina u Podravcu, sudjelovao na sastanku u Orašju, a s njima je bio i Zvonko Beljo, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Ministar Marijan Kopić zahvalio je ministru Tomi Medvedu što je prepoznao napore i zalaganja za vrijedne projekte prema braniteljskoj populaciji i rad kroz braniteljske zadruge koje će uvelike pomoći braniteljima i njihovim obiteljima u kvalitetnom educiranju u samoupošljavanju. –„Sastanak će nadam se, iznaći rješenje koje će dostojno i dugovječno riješiti one branitelje koji svojim radom žele opstati na rodnoj grudi i dostojanstveno živjeti, te potaknuti ostale branitelje da se uključe u zajednicu“, poručio je ministar Kopić. Hrvatski branitelj Mato Topić iz O.Luke, proizvođač plasteničke proizvodnje, istaknuo je problem što se ovdje većina bavi konzumnim proizvodima, rajčicom, krastavcem i paprikom i morali bi se preorijentirati na vanjsku proizvodnju. –„Naše podneblje može zadovoljiti sve njihove zahtjeve, a pohvalno je što nude repromaterijal, siguran otkup i garantiranu cijenu. Uz ovakve uvjete ide i povećanje proizvodnje, ali kod nas je izražen problem osiguranja radne snage“, naglasio je Topić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće