Ispiši ovu stranicu

Krenula 11. Kolona sjećanja Orašje-Vukovar

Juče je iz Orašja krenula 11. Kolona sjećanja Orašje -Vukovar, u kojoj je 80-ak dragovoljaca i veterana,ratnih vojnih invalida, djeca poginulih i živih branitelja iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac, kako bi se na dan stradanja Vukovara u nedjelju 18. studenog poklonili svim hrvatskim žrtvama i svim braniteljima iz RH i BiH koji su dali živote za opstojnost naroda na ovim prostorima.

U skupini je 25 sudionika iz općine Domaljevac-Šamac koji će do nedjelje prepješačiti blizu 80 kilometara. U gradovima i općinama u Hrvatskoj, kroz koja budu prolazili, položit će vijence i zapaliti svijeće za poginule branitelje iz tih sredina, a uoči polaska iz Orašja poklonili su se i žrtvama ovoga kraja te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku u Orašju. Sudionici kolone će prenoćiti večeras u OŠ u Rokovcima, sutra u Marincima, a na trasi puta od Županje do Vukovara domaćini će osigurati osvježenje.

„Nakon što smo na Vijeću udruge donijeli odluku da ćemo izdržati prvih deset godina, ove godine u kolonu sjećanja u većem broju su uključena i djeca poginulih branitelja, kako bi čuvali uspomene na sve žrtve Vukovarske tragedije i nastavili tradiciju Kolone sjećanja Orašje-Vukovar“, istaknuo je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana DR-a HVO podružnica Orašje i vođa kolone Ilija Mišković dodajući kako potporu ovom projektu redovito daju Općina Orašje i Vlada ŽP.

Posavske branitelje na polasku iz Orašja ispratio je i općinski načelnik Stanko Vincetić čime je iskazao podršku jedinstvu branitelja iz općina Orašje i Domaljevac Šamac s braniteljima Vukovara. „Puno je zajedničkih poveznica između Orašja i Vukovara, osobito kroz obranu ova dva herojska grada, a jedna od najčvršćih je ova Kolona sjećanja koju treba njegovati i čuvati“, istaknuo je načelnik Vincetić.

Četvrtu godinu za redom u Koloni sjećanja sa svojim suborcima iz 106. i 104. brigade HVO-a je i Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP „Krenuli smo u Vukovar pokloniti se hrvatskim braniteljima koji su u obrani grada položili svoje živote i 91.godine slomili kralježnicu JNA i četnicima da svoj krvavi pir ne nastave po Slavoniji, Baranji, pa i čitavoj Hrvatskoj. Drago mi je da su u Koloni ove godine i djeca branitelja na kojim ostaje obveza da čuvaju i njeguju hvale vrijednu tradiciju“, kazao je ministar Kopić i potvrdio da Ministarstvo branitelja svake godine daje potporu ovom velikom projektu, što će nastaviti i ubuduće.

U Koloni sjećanja ove godine je 25 branitelja s prostora općine Domaljevac Šamac koji po deseti put hodočaste kako bi odali dužnu počast i zahvalnost vukovarskim žrtvama koji su prošli strašnu golgotu. „Svakim odlaskom u Vukovar osjećamo ponos, zahvalnost hrabrim braniteljima i naviru sjećanja na ratne strahote“, rekao je Đuro Leovac predsjednik UDiVDR HVO općine Domaljevac Šamac.

Po prvi put pješice u Vukovar idu 74-godišnji Marijan Baotić iz Donje .Mahale, najstariji sudionik, i najmlađi 32-godišnji Ivan, sin poginulog branitelja Pave Dominkovića iz Oštre Luke koji su zajednički poručili da se mladi trebaju intenzivnije uključiti u ovaj projekt.

Žrtvama Vukovara osmu godinu poklonit će se i maratonci iz općine Orašje. Sutra ujutro, nakon što odaju počast poginulim braniteljima kod Spomen obilježja u parku u Orašju, u 09,30 sati Ivo Martinović, Davor Bijelić i Mateo Miličić istrčat će maraton do Vukovara, a u Županji će im se po tradiciji pridružiti i Tomo Knežević.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće