Ispiši ovu stranicu

Saniranje Savskog nasipa u Kopanicama

Nakon što su MZ Kopanice zahvatile dvije velike katastrofe, rat 1992. i poplava 2014.godine, posljedice su još uvijek vidljive.

U ovom mjestu na istoku općine Orašje, gdje trenutno živi 270 osoba, u tijeku su radovi na projektu saniranja Savskog nasipa u dužini oko 5,5 km. –„Riječ je o jako dobrom projektu i radi se na podizanju visine nasipa na mjestima od 60 do 120 cm. Do sada su završeni radovi na dionici oko 3 km, a preostalo je još oko 2,5 km i plan je završiti tijekom iduće godine“, istaknuo je Ivo Marković predsjednik MZ Kopanice.

Marković navodi kako u selu nemaju trgovinu, ugašen je nogometni klub, a mještani su najviše okupljeni oko crkve. –„Ovo je poljoprivredno područje i u selu imamo desetak velikih proizvođača koji obrađuju oko 70 ha zemljišta na ekonomiji. Zbog odlaska velikog broja kompletnih obitelji, mještani su dio parcela izdali u zakup. Dvije obitelji uložile su sredstva u proizvodnju aronije, čime potvrđuju da se ovdje može živjeti od svog rada, uz malo poticaja. Polako se dižemo iz pepela s nadom da će nas u Kopanicama biti još više.“, istaknuo je Ivo Marković. Zadnjih dana započeli su radovi na obnovi objekta osnovne škole u kojem bi osposobili prostor za otvaranje pogona a uposlenje bi dobili i radnici iz Kopanica. To je prioritet da se pokuša zadržati mlade u selu, o čemu govori i Stjepan Lukačević koji u Kopanicama živi sa suprugom i 13-godišnjom kćerkom i naglašava kako se ljudi dosta angažiraju i pokušavaju život u selu učiniti sadržajnijim i boljim. –„Imamo obradivih površina da prehranimo više od 5 tisuća ljudi, ali rat i poplava su gotovo prisilili ljude da sreću i posao potraže van granica BiH. Projekt radova na nasipu je vrlo dobar i on će vratiti nadu i povjerenje kod ljudi, a također i projekt oko upošljavanja pozitivno će utjecati na mještane Kopanica“, rekao je Stjepan Lukačević.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće