25 Svibanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Domaljevac: Pokrenut postupak opoziva predsjednika i dopredsjednika općinskog vijeća Luke Lucića i Mate Rošića

Na službenim stranicama općine Domaljevac – Šamac objavljeno je javno priopćenje o tome kako je pokrenut postupak opoziva predsjednika i dopredsjednika općinskog vijeća Luke Lucića i Mate Rošića.

Priopćenje koje potpisuje načelnik Jurkić u nastavku prenosimo u cijelosti.
Pokrenut je postupak opoziva predsjednika i dopredsjednika općinskog vijeća

-Sukladno ovlaštenjima sadržanim u Statutu Općine Domaljevac-Šamac, pokrenut je postupak opoziva predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac Luke Lucića i Mate Rošića. Inicijativu za opoziv predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća načelnik općine Domaljevac-Šamac uputio je klubovima vijećnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i zajedničkom klubu Hrvatske stranke i Posavske stranke.

Razlozi za opoziv navedeni su u prijedlogu Odluke o smjenjivanju s dužnosti predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac upućene Općinskom vijeću i odnose se na evidentirane činjenice da su predsjednik i dopredsjednik Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac svojim radom, koji unutar općinskih institucija i prema javnosti ima snažan pečat neprofesionalnosti, nevođenjem Općinskog vijeća sukladno propisima i danim ovlastima, neodgovornošću, nesavjesnošću i naročitim neuspjehom u obnašanju dužnosti, nanijeli veliku štetu Općini Domaljevac-Šamac, njenim institucijama i građanima. Posebno se to uviđa u radu navedenih dužnosnika koji je prvenstveno usmjeren na bojkotiranje i kočenje razvojnih projekata u Općini Domaljevac-Šamac.

Naime, od imenovanja na dužnost rukovodstvo Općinskog vijeća Općine Domaljevac u kontinuitetu je kršilo članak 51. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Općine Domaljevac-Šamac koji je propisao obvezu održavanja redovitih sjednica Općinskog vijeća najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće, radi raspravljanja i odlučivanja iz nadležnosti vijeća. Nadalje, propisano je da se u povodu dana Općine sazove i održi svečana sjednica. U devet mjeseci obnašanja rukovodnih dužnosti, sazvane su samo tri sjednice općinskog vijeća s tim da je od sazivanja i održavanja zadnje sjednice prošlo skoro tri mjeseca. U povodu ovogodišnjeg Dana Općine Domaljevac-Šamac, koji se obilježava 26. srpnja, rukovodeći dužnosnici općinskog vijeća uopće nisu sazvali te time nije ni održana svečana sjednica Općinskog vijeća, čime je osramoćena cijela lokalna zajednica.

Uz to, te tri održane sjednice, sazvane su i održane izvan službenih općinskih prostorija namijenjenih za održavanje sjednice Općinskog vijeća. U normativnim aktivnostima, navedeni dužnosnici svjesno su kršili odredbe članka 37. Statuta općine Domaljevac-Šamac i odredbe članka 93. i 96. Poslovnika o radu Općinskog vijeća, što se potvrđuje time da su pripreme prijedloga akata koje su donesene na tim sjednicama vršene mimo nadležnih općinskih službi i općinskog načelnika i izvan službenih općinskih prostorija, kršenjem propisanih procedura za pripremanje i predlaganje akata Općinskog vijeća.

Nadalje, odmah po imenovanju, što je nastavljeno sve vrijeme obnašanja dužnosti, navedeni dužnosnici, pri čemu se posebno ističe predsjednik Općinskog vijeća, vršio je represiju prema zaposlenicima općine Domaljevac-Šamac, naročito zaposlenicama, vršio je nedozvoljeni i neovlašteni uvid u službene spise i službene prostorije općinske uprave, te čak i u osobne stvari (torbe, mobitele, razgovore) zaposlenika. Također je neovlašteno vršio nabave u vidu robe široke potrošnje na trošak općine koje nisu specificirane za potrebe općine i za koje se ne zna gdje su završile.

Navedeni dužnosnici su narušili odnose sa institucijom općinskog načelnika, općinskim službama za upravu i zaposlenicima, u čemu su posebno narušili dimenziju međuljudskih odnosa kako u općinskoj upravi tako i u cijeloj lokalnoj zajednici.

Za navedene dužnosnike veže se do sad neviđeni skandal u vezi s „krađom identiteta“ na općim izborima održanim u listopadu ove godine, o čemu su pisali mediji a što je posebno popraćeno velikim ogorčenjem građana i prijavama nadležnim institucijama.

U dokumentu proslijeđenom Općinskom vijeću Domaljevac-Šamac dokumentirano je da predsjednik Općinskog vijeća Općine Domaljevac-Šamac Luka Lucić i dopredsjednik Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac Mato Rošić, koji su imenovani na dužnost u veljači 2018. godine kao rukovodeći dužnosnici Općinskog vijeća, od imenovanja pa nadalje, dužnost predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća Općine Domaljevac-Šamac nisu vršili sukladno propisima, danim ovlastima, obavljali su je nesavjesno, neodgovorno i nedovoljno uspješno, što je odredbama članaka 143. i 144. Poslovnika o radu Općinskog vijeća propisano kao razlog za smjenjivanje sa dužnosti.

Smjena navedenih s dužnosti u prvom redu ovisit će o stavu vijećnika HDZ-a BiH, koji su ih zajedno sa vijećnicima okupljenim oko Posavske stranke i postavili na dužnosti predsjednika odnosno dopredsjednika Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac.

Preuzeto sa: domaljevac.ba

Pročitano 121 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Sedam i pol desetljeća do povratka u rodnu Posavinu

Sedam i pol desetljeća do povratka u rodnu Posavinu

Zove se Stjepo Vukić, iz Tolise je, a mještanima je...

Ovako “dišu” crna pluća pušača

Ovako “dišu” crna pluća pušača

Mnogi ljudi koji su pogledali video su se zgrozili, a...

Za vikend pljuskovi i grmljavina uz kratke sunčane intervale

Za vikend pljuskovi i grmljavina uz kratke sunčane intervale

Najniža jutarnja temperatura zraka danas većinom između 7 i 13°C....

Realna opasnost: BiH prijete snažne ljetne oluje, vjetrovi i tuče

Realna opasnost: BiH prijete snažne ljetne oluje, vjetrovi i tuče

Opasnosti od ovakvih ekstremnih vremenskih nepogoda svakako ne idu u...

Pripadnici OSBiH na međunarodnoj vježbi 'Immediate Response 19'

Pripadnici OSBiH na međunarodnoj vježbi 'Immediate Response 19'

Jedinica Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine učestvuje na međunarodnoj...

Promet bez zastoja i posebnih ograničenja, oprez zbog odrona

Promet bez zastoja i posebnih ograničenja, oprez zbog odrona

Na većini cestovnih pravaca promet se odvija bez zastoja i...

U BiH danas oblačno vrijeme

U BiH danas oblačno vrijeme

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno...

Sedam spasonosnih kuhinjskih trikova

Sedam spasonosnih kuhinjskih trikova

Šefovi kuhinja otkrili su trikove koji vas mogu spasiti od...

Kakav je uticaj brzog hodanja na veličinu našeg mozga?

Kakav je uticaj brzog hodanja na veličinu našeg mozga?

Ljudski mozak uobičajeno se s godinama smanjuje, pa se njegov...

Šta vaš urin govori o vašem zdravlju?

Šta vaš urin govori o vašem zdravlju?

Prije nego što pustite vodu u toaletu, bilo bi dobro...

Do kraja vijeka mnogo viši nivoi mora od očekivanog?

Do kraja vijeka mnogo viši nivoi mora od očekivanog?

Naučnici su izrazili uvjerenje da bi nivo mora mogao biti...

EU uvodi nova pravila u borbi protiv zagađenja plastikom

EU uvodi nova pravila u borbi protiv zagađenja plastikom

Savjet EU usvojio je direktivu kojom se uvode nova ograničenja...

Vrijeme