Ispiši ovu stranicu

POŽAR I HAVARIJA U RAFINERIJI BROD: Šta je utvrdila Inspekcija na licu mjesta?

Podsjećamo da je do eksplozije u Rafineriji Brod došlo 9. oktobra oko 21.30 sati, požar je ugašen oko 22.40, a u eksploziji je poginuo jedan radnik, dok je njih devet povrijeđeno.

Uviđaj na licu mjesta u Rafineriji nafte Brod u smislu utvrđivanja uzroka incidenta vrše nadležni istražni organi. Inspektori Inspektorata Republike Srpske su u dijelu svojih nadležnosti u fokus djelovanja stavili provođenje mjera na zaštiti životne sredine, suzbijanju daljih potencijalnih rizika, bezbjednosti ostalih radnika, te sanaciji posljedica.

"Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da je Rafinerija redovno vršila propisane mjere zaštite od požara i eksplozija, u propisanim rokovima i da se o istima vodi evidencija. U skladu sa utvrđenom kategorijom stepena rizika organizovana je zaštita od požara u rafineriji. Subjekat posjeduje Plan zaštite od požara, Pravilnik zaštite od požara, organizovano je stručno osposobljavanje radnika, u krugu rafinerije i objektima su obezbijeđeni aparati za gašenje požara, utvrđene su zone opasnosti u krugu postrojenja i drugo" navodi se u odgovoru Inspektorata RS dostavljenom portalu BUKA-

U njemu se navodi kako "Rafinerija posjeduje rješenje o ekološkoj dozvoli, a inspektoru je predočen Plan za sprečavanje nesreća velikih razmjera i rokovi za preduzimanje predviđenih aktivnosti i mjera odgovornog lica"

"Uvidom na licu mjesta konstatovano je da je Rafinerija pravovremeno provela aktivnosti propisane u gore navedenom planu. Takođe, inspektor naložio da se putem ovlašćenog pravnog lica za poslove zaštite životne sredine, izvrši ispitivanje kvaliteta zemljišta na predmetnoj lokaciji, kao i mjerenje kvaliteta vazduha na sve parametre.
Takođe, za potrebe laboratorijskog ispitivanja u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je i uzorkovanje sirove vode iz bunarskog sistema koji služi za javno snabdijevanje stanovništva vodom za piće" rečeno nam je u Inspektoratu.

U dijelu nadzora tehničke inspekcije, konstatovano je da su posude pod pritiskom koje su postavljene u neposrednoj blizini mjesta događaja, u skladu sa zakonom kontrolisane i ispitivane u proteklom periodu od strane ovlaštenog pravnog lica, koje je potvrdilo ispravnost istih.

"U dijelu provođenja mjera zaštite na radu vrši se analiza dokumentacije koja se odnosi na definisanje opasnosti u postrojenjima Rafinerije kao i na definisanje mjera zaštite na radu, te analiza organizacije rada Službe održavanja koja provodi tekuće i periodično održavanje i planiranje remonta. Poslodavac posjeduje Akt o procjeni rizika, Pravilnik o zaštiti na radu, ima formiranu službu zaštite na radu, radnicima je obezbijeđena lična zaštitna oprema, radnici su pohađali obuku za bezbjedan i zdrav rad, izvršen je periodični ljekarski pregled radnika i druge obaveze propisane zakonom" utvrdio je Inspektorat RS.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće