25 Travanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Počelo obilježavanje Dana Općine Orašje, najposjećeniji gastro fest

Općina Orašje priprema se za proslavu svojega dana 23. listopada, datuma koji je velikim slovima upisan u povijest ovoga kraja, kada su oslobođene Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice.

Kako bi na najljepši način proslavila svoj Dan, općina je pripremila bogat i raznolik program, namijenjen svim uzrastima. Prvi sadržaji započeli su u subotu ženskim odbojkaškim turnirom i gastro festom, a okončali uz glazbu i pjesmu gostiju iz Puhačkog orkestra DVD-a Lobor, iz Krapinsko-zagorske županije. Sjajni glazbeni program orkestra upotpunili su i lokalni izvođači, a 70-ak okupljenih posjetitelja uživalo je u vrhunskom repertoaru, kojega su gosti na kraju zaključili zagorskom pjesmom. S manirima dobrih domaćina i gostiju, razmijenjeni su i darovi između predsjednika PO DVD-a Lobor Josipa Hemlije i v.d. ravnateljice CKO Mandice Živković, koji su ovim premijernim gostovanjem uspostavili kulturnu i prijateljsku suradnju dvije općine.

Unazad nekoliko godina najposjećenija manifestacija u sklopu Dana Općine Orašje je Gastro fest, natjecanje u spravljanju fiš paprikaša i čobanca. Natjecanje je ove godine okupilo rekordan broj sudionika, koji su potvrdili da uz odlične lovce i ribolovce, Posavina ima i vrhunske majstore kuhinje. Kuhari su spremili oko 400 litara čobanca i fiša, što je bilo dovoljno da u specijalitetima uživa više od tisuću posjetitelja. Uz tradicionalno pokroviteljstvo općine Orašje, natjecanje su organizirali Lovačka udruga Sava i Udruga ribolovaca Šaran iz Orašja. -Fascinira me odziv ljudi i njihov interes za ovom manifestacijom. Udruge su jako dobro animirale svoje članstvo i ovaj put oni su izašli pred građane i potvrdili da uz to što dobro love, s velikim užitkom i kuhaju. Imponira mi da su ove dvije udruge odlično organizirane, za primjer i drugim udrugama koje okupljaju građane, naglasio je Stanko Vincetić načelnik općine Orašje koji je uručio nagrade najuspješnijim kuharima. U pripremi čobanca sudjelovalo je 12 ekipa iz svih deset lovnih sekcija, te kao gosti LU Kuna Domaljevac, LD Fazan Odžak i Oldteimer klub Posavac Orašje. Najukusniji čobanac skuhali su lovci iz sekcije D.Mahala, Ivo Baotić, Ivo Jurić i Ilija Benković. –Sekcija broji 53 člana i ovo je naša prva velika pobjeda koju slavimo zajedno. Možda je u pobjedi presudila sitnica sa svježe mljevenom paprikom, ali više od svega je važnije da se družimo, poručio je Ivo Baotić kapetan pobjedničke ekipe. Za nijansu slabiji bili su lovci iz sekcija Vidovice i Matići, kojim su pripale nagrade za drugo i treće mjesto. Uz lovce i ribolovce, danas su uživali i njihovi prijatelji, ljubitelji prirode, što daje jednostavnu poruku javnosti da je u današnjem nekakvom čudnom vremenu, kažu potrebno više druženja i zajedništva među ljudima.

Ribolovci su okupili rekordan broj od 10 ekipa, a pri odabiru najboljeg fiša, ocjenjivački sud je imao jako težak zadatak. Pobjedničku nagradu za najbolje spremljeni fiš osvojila je ekipa Kumovi (Kristijan Oršolić i Matijan Dominković) iz sekcije Tolisa. I na drugom mjestu su Tolišani iz ekipe Gewirc, a treću nagradu osvojio je Posavski trio iz sekcije O.Luka-Bok.

–Udruga broji 396 lovaca s tendencijom porasta broja članova i s ponosom dajemo doprinos proslavi Dana općine. Radimo na pomlađivanju članstva i ove godine je 15 uglavnom mlađih ispitanika polagalo ispite, tako da ne strahujemo za budućnost udruge, kazao je Blaž Živković tajnik LU Sava.

Drugoga dana programa obilježavanja Dana Općine Orašje, u nedjelju 21.10., održana je tradicionalna utrka sportskih pasa ,na lokalitetu Crpna pumpa u Tolisi, a u poslijepodnevnim satima održan je i šahovski turnir „Orašje open 2018“. Iz Orašja, program se preselio u Franjevački samostan Tolisa, gdje je sinoć u 19 sati održana izložba fotografija iz povijesti hrvatskog iseljeništva.

Današnji program započeo je malonogometnim prvenstvom učenika osnovnih škola ŽP, na NC Goal u Orašju, a nastavit će se večeras susretom pjesnika u Posavini, čiji je organizator MHO. Prije ovoga susreta, gosti će posjetiti Franjevački samostan Tolisa, a književna večer održat će se u 19 sati u hotelu Navis u Orašju.

Pročitano 122 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Simptomi su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje...

Dodaci hrani koje morate imati

Dodaci hrani koje morate imati

Osim davanja boljeg okusa hrani oni čuvaju naše zdravlje, pa...

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam,...

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Može biti posljedica urođenog stanja ili stečena tokom života

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Doručak je najvažniji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i...

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 30 odsto riba otrovano je plastikom,...

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Postupajući po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna uprava...

FUP upozorava: Građani BiH sve češće postaju žrtve CEO prevara, novac završi na tuđem računu

FUP upozorava: Građani BiH sve češće postaju žrtve CEO prevara, novac završi na tuđem računu

Federalna uprava policije je od građana i pravnih lica zaprimila...

10 najboljih jela na svijetu prema odabiru CNN-a

10 najboljih jela na svijetu prema odabiru CNN-a

Nije lako odabrati samo 10 najboljih jela, nama bi bilo...

KADA JE JETRA PUNA OTROVA I VI SE DEBLJATE

KADA JE JETRA PUNA OTROVA I VI SE DEBLJATE

Sa ovim napitkom u potpunosti OČISTITE JETRU ZA 72 SATA!