Ispiši ovu stranicu

Kazališna predstava i treća revija narodnih nošnji

Centar za kulturu Orašje organizirao je protekloga vikenda dva kulturna sadržaja, a uspjeh oba projekta potvrdili su i brojni građani.

Najprije je u petak navečer održana kazališna predstava Hit teatra „Metoda za brak“, pod pokroviteljstvom City centra IN Orašje, za koju se tražila stolica više u kino-dvorani, a sinoć je održana i treća revija narodnih nošnji u Dvoru u Tolisi. I na ovoj manifestaciji tražila su se slobodna mjesta. Reviju su zajednički organizirali Odbor za međureligijsku suradnju Orašje i Centar za kulturu Orašje. Projekt je podržan od Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine te Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva i Općine Orašje.

Manifestaciju su, posavskim bećarcem, otvorile članice KUD-a Ravnica Oštra Luka-Bok, a potom su uslijedili i govori organizatora. U ime Centra za kulturu Orašje nazočne je pozdravila Mandica Živković, v. d. ravnateljice i ujedno aktivistica pri OMS-u Orašje, a nakon nje obratio se i fra Anto Pušeljić, župnik župe Orašje i član OMS-a Orašje. U ime Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo posjetitelje je pozdravio predsjednik UO Fondacije, glumac Armin Omerović, koji iza sebe ima 11 filmova i 62 različite filmske nagrade. Tijekom večeri djeca, djevojke i mladići, obučeni u narodne nošnje etničkih i vjerskih skupina BiH, prikazali su bogatstvo tradicije i kulture koju baštine i čuvaju od zaborava. Prikazane su narodne nošnje iz Posavine (Oštra Luka/Bok, Orašje, Tolisa, Odžak, Tarevci) i Semberije (Janja), zatim s Kosova, Glamoča, Šumadije, Sarajeva, Doboja, te Mostara, Trebinja, Kladnja i Nevesinja. U glazbenom dijelu programa nastupili su Siniša Markanović uz pratnju učenika KŠC-a iz Žepča, Alma Subašić, Senad Kukuljević , ansambl „Balsika“ iz Tuzle i Zanin Berbić, bh interpretator sevdalinki iz Gradačca. Uz reviju narodnih nošnji, gosti su imali priliku pogledati i izložbu radova s likovne radionice „Umjetnost u službi vjere i mira“ koju su također zajednički organizirali OMS Orašje i Centar za kulturu Orašje. Udruga žena „Posavski cvijet“ je također postavila izložbu svojih rukotvorina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće