18 Studeni 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za period siječanj-rujan 2018.g.

Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta,jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.


Kada je riječ o oblasti kriminaliteta procjenjujemo da je stanje zadovoljavajuće, iz razloga neznatnog povećanja ukupnog broja krivičnih djela u odnosu isti period 2017 godine za 6 KD ili 3%. Tijekom analiziranog perioda smo imali neznatno povećanje broja KD „ Krađa i teških krađa“ . Stanje JriM se isto tako ocjenjuje kao stabilno obzirom da je došlo do znatnog smanjenja broja evidentiranih prekršaja u odnosu na isti period 2017 godine za 44 prekršaja ili 34%. Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do smanjenja broja prometnih nezgoda za 12 u odnosu na prethodnu godinu.

KRIMINALITET

Tijekom analiziranog i kompariranog perioda obrađeno je ukupno 186 kaznenih djela dok je u istom periodu 2017 godine je obrađeno 180 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 67,2% kaznenih dijela a u istom periodu 2017 godine razriješeno je sveukupno 65% kaznenih dijela. Sveukupno je kao izvršitelji KD prijavljeno 149 osoba . Prema navedenim pokazateljima da se izvesti zaključak da je stanje po ovoj oblasti zadovoljavajuće obzirom na neznatno povećanje ukupnog broja počinjenih dijela . Analizirajući KD po njihovoj strukturi najviše su zastupljene teške krađe i nanošenja lake tjelesne povrede.

JriM

Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 85 prekršaja dok je u istom periodu 2017 godine evidentirano 129 prekršaja ili 44 prekršaja manje. Na području općine Orašje su evidentirana 62 prekršaja u prošloj godini 89, na području Odžaka su evidentirana 22 prekršaja a u prošloj godini 37 a na području Općine Domaljevac-Šamac je evidentirano 1 narušavanje JriM a u prošloj godini 3.

SIGURNOST JAVNOG PROMETA

Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može se cijeniti stabilnim obzirom da je došlo do znatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na isti period 2017 godine . Tijekom praćenog perioda evidentirano je 176 prometnih nezgoda. U nezgodama su 2 osobe smrtno stradale ,25 osoba je zadobilo teške a 53 osobe lakše ozlijede. Tijekom istog perioda prošle godine 3 osobe su smrtno stradale, 15 osoba je zadobilo teške a 73 osobe su zadobile lakše povrede. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 101 na području Odžaka su se dogodile 62 nezgode a na području općine Domaljevac-Šamac 13.U nezgodama je učestvovalo 330 sudionika ,201 vozača PMV,19 vozača TMV, 23 vozača motocikala , 1 vozač traktora, 4 pješaka ,5 vozača bicikla ,24 putnika, 10 nepoznatih sudionika i 34 ostalih učesnika u nezgodama. Tijekom analiziranog perioda ukupno je kontrolirano 26030 vozila a u istom periodu 2017 godine ukupno 23299 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriven je 5690 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga 3089 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna 50KM .Na području Orašja je otkriveno ukupno 3693 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 1.740 a na području općine Domaljevac-Šamac 257 prekršaja. Iz prometa je isključeno 171 vozač i 79 vozila. Vozači su uglavnom isključeni zbog alkohol njih 76 a vozila zbog neregistriranosti sveukupno njih 66.Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 4165 a u istom periodu ,prvih devet mjeseci 2017 godine 4993.

ZAKONITOST U RADU

Tijekom analiziranog perioda jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 11 predstavki protiv više službenika od čega su nakon okončanih istraga 2 okarakterizirane kao utemeljene , 6 bez dovoljno dokaza,u 1 slučaju je obustavljen postupak i 2 prijave su još u postupku.

ZAKLJUČAK

Na temelju navedenih ,prikazanih i analiziranih statističkih pokazatelja, koji u određenim segmentima rada ima blagu tendenciju rasta a u nekim smanjenja sigurnosnih događaja a kako niti u jednoj oblasti nije bilo najtežih oblika nezakonitog ponašanja građana niti organiziranog djelovanja grupa ili pojedinaca iako je ocjena pojedinih segmenata procjene stabilna može se konstatirati da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-rujan 2018 godine zadovoljavajuće.

GLASNOGOVORNIK
Josip Dominković
Mag.ing.prmeta

Pročitano 56 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Krenula 11. Kolona sjećanja Orašje-Vukovar

Krenula 11. Kolona sjećanja Orašje-Vukovar

Juče je iz Orašja krenula 11. Kolona sjećanja Orašje -Vukovar,...

MK Veterani Posavine Vukovaru

MK Veterani Posavine Vukovaru

Pedesetak članova moto kluba „Veterani Posavina“ već dugi niz godina...

Ako uključite ovo na mobitelu baterija će trajati duže

Ako uključite ovo na mobitelu baterija će trajati duže

Google je priznao i da su griješili u tome što...

Otkucaji srca prema dobi

Otkucaji srca prema dobi

Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti,...

Nije svejedno da li je žumance žuto ili narandžasto

Nije svejedno da li je žumance žuto ili narandžasto

Ako ste se ikada pitali koliko su zdrava jaja koja...

Da li ima smisla miriti se posle raskida

Da li ima smisla miriti se posle raskida

Ako ste već odlučili da "pokušate ponovo", evo na šta...

U OVOME JE TAJNA: Pet začina za ravan trbuh i tanki strukić

U OVOME JE TAJNA: Pet začina za ravan trbuh i tanki strukić

Začini ne služe samo za poboljšanje okusa hrane, već su...

PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA U ODŽAKU

PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA U ODŽAKU

U Odžaku su juče ispred općinske uprave održani prvi protesti...

Pelagićevo: Izrešetao suprugu, pa se ubio

Pelagićevo: Izrešetao suprugu, pa se ubio

Autolimar Nikola Pelagić (58) izrešetao je suprugu Darinku (54) sa...

Istraživanja su pokazala da žene potajno pojačavaju grijanje u prostorijama

Istraživanja su pokazala da žene potajno pojačavaju grijanje u prostorijama

Vjerojatno ste se barem jednom s ukućanima posvađali oko jačine...

„Marš mira Potočari - Odžak - Vukovar“ stigao na odredište

„Marš mira Potočari - Odžak - Vukovar“ stigao na odredište

Organizira se pod motom „Da se zločin više nikad nigdje...