24 Lipanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Održana promocija romana „Muke po fra Marku“, autora fra Luke Markovića

Umirovljeni svećenik u župi Tolisa fra Luka Marković, spisateljski vrlo produktivan franjevac Bosne Srebrene, čitalačkoj publici darovao je još jedan svoj roman.

U subotu je u prepunoj dvorani franjevačkog samostana Tolisa upriličena promocija fra Lukina novog spisateljskog djela s intrigantnom tematikom „Muke po fra Marku“. Kao i prethodni roman „Od Vukovara do Orašja“ i ovaj se bavi povijesnom tematikom uzimajući za literarnu podlogu rat u Hrvatskoj i BiH, posebno prateći zbivanja i ljudske sudbine, te njihova stradanja u banjalučkom kraju kada je ljudski život bio bezvrijedan i kada su nesrbi i oni Srbi koji nisu podlegli zlu povampirenog srpstva, živjeli u jednom velikom logoru bez žice, kako je to govorio glavni lik u romanu fra Marko, fratar u B.Luci porijeklom iz Fojnice.

Roman se obračunava sa zlom, mržnjom, ratom i ubijanjem i nepravdom kao takvom. Povijesni geopolitički i vojni kontekst u koji autor smješta svoju priču, tek mu je platforma s koje na usta protagonista romana, franjevaca fra Marka i fra Branimira, te stradalnika Ahmeta, generala Dokića, njegove supruge i sina, kao i drugih koji su se našli u vrtlogu ratnih zbivanja, odašilje snažne općeljudske, filozofske, teološke i moralne poruke. Ključne su osude zla i rata, potreba kajanja, pomirenja i oproštenja, navodi . dr.fra Vjeko Tomić, donedavni urednik Svjetla riječi. Na pitanje što ga je potaknulo na pisanje ovog romana autor fra Luka Marković ističe da je 90-tih godina često bio u kontaktu sa svojim sumještaninom iz Matića kraj Orašja fra Blažom Markovićem, koji je rat dočekao kao župnik jedne župe u banjalučkom kraju. –U tim razgovorima čuo sam mnoge grozne stvari, ali kod njega me najviše oduševilo da je više patio zbog patnje ljudi, nego zbog svoje patnje. U nekoliko navrata četnici su ga pokušali ubiti i srušili mu župsku kuću, ali ipak suživio se s patnjom ljudi i dostojanstveno podnosio taj teret. Prošle godine posjetio sam fratre u B.Luci, razgovarao s njima o strahotama rata pod srpskom vlašću, ali i o nekim konkretnim zločinima koji su počinjeni nad ljudima, kao što je slučaj s Romima, naglasio je autor. Fra Luka navodi da su na njega poseban dojam ostavile priče jednog starijeg fratra, izrazitog mirotvorca i čovjeka širine duha i tolerancije kojeg je sebi mogao pretpostaviti kao fra Marka, glavnog junaka iz romana. -U stvari on mi je na neki način bio uzor, iako je to fiktivna osoba. Kod povijesti romana mnoge su stvari istinite, ali i mnoge nadodane, što ne znači da se u sličnom obliku nisu možda negdje dogodile, kaže autor romana.

O kvaliteti i porukama romana, fra Vjeko Tomić naglašava da bi, zbog boljeg razumijevanja odnosa među našim religijama kao i izgradnje istinskog suživota i jednakopravnosti među narodima koji tvore današnju BiH, ovo Markovićevo djelo trebalo postati obveznom lektirom za polaznike u našim srednjim školama, na fakultetima i političkim akademijama. -Roman svakako treba doći u ruke polaznicima političkih akademija, ovima s predizbornih plakata i onima koji sjede u skupštinskim klupama. On je uistinu tečaj koji nas uči kako nadvladati zlo i mržnju u sebi, kako se pokajati i dobiti oproštenje, te kako i na kojim temeljima graditi mir i budućnost BiH. Pozitivnih i negativnih likova u romanu ima kod sva tri naroda, a negativnih likova nema samo kod Roma, istaknuo je na kraju svog izlaganja fra Vjeko Tomić. Dijelove tekstova iz romana prezentirali su Zlatko Živković, Ljerka Mikić, Katica Dominković i Katarina Marošević, a promociju je klavirskim notama obojila mlada glazbenica Marija Ilišević.

Fra Luka nastavlja neumorno raditi i pisati, pa je već pripremio i novo djelo svojoj čitalačkoj publici. U izdanju Glasa Koncila uskoro će izaći nova knjiga izabranih eseja pod zanimljivim naslovom „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“. Riječ je o tekstova koje je od 2016.godine fra Luka objavljivao u Glasu Koncila, Katoličkom Tjedniku i Svjetlu riječi. Recenzent te knjige je Nino Raspudić.

Pročitano 330 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Đavolji nos: Najopasnija vožnja vozom na svijetu

Đavolji nos: Najopasnija vožnja vozom na svijetu

Nariz del Diablo ili Đavolji nos ime je posebne željezničke...

Najstarije svetište u BiH, čudnovata ozdravljenja i legende

Najstarije svetište u BiH, čudnovata ozdravljenja i legende

Tisuće vjernika svake se godine okupi u Podmilačju, nadomak Jajca,...

Replike prastarih zdjela u abonosu

Replike prastarih zdjela u abonosu

Abonos je iznimno važan i u proučavanju klimatske prošlosti Zemlje...

Hrvatska Tišina sve tiša: Izumiru sela, nema djece, škole, trgovine

Hrvatska Tišina sve tiša: Izumiru sela, nema djece, škole, trgovine

Protekla su točno dva desetljeća od organiziranog prvog susreta posavskih...

Mlađi od 40 godina neće plaćati porez na nekretnine za svoj prvi stan

Mlađi od 40 godina neće plaćati porez na nekretnine za svoj prvi stan

O najnovijim odlukama Vlade Posavske županije govorili su premijer Đuro...

Problemi s komunalnim otpadom podjednako muče svih pet općina

Problemi s komunalnim otpadom podjednako muče svih pet općina

U Orašju je u organizaciji Misije OESS-a u Bosni i...

Izaslanstvo Bošnjaka iz Orašja u posjeti federalnom ministru S.Bukvareviću

Izaslanstvo Bošnjaka iz Orašja u posjeti federalnom ministru S.Bukvareviću

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata dr....

Najveće zanimanje učenika u Orašju za medicinare i elektrotehničare

Najveće zanimanje učenika u Orašju za medicinare i elektrotehničare

Prvi je dan upisa učenika u srednje škole u ŽP,...

Operacija VRS “Plamen” 5. svibnja 1995

Operacija VRS “Plamen” 5. svibnja 1995

Na današnji dan 5.5.1995. Srpska vojska Krajine i Vojska Republike...

1482.- 1875. - Život gori i od smrti

1482.- 1875. - Život gori i od smrti

„Položaj hercegovačkih katolika, posebno onih koji su živjeli na području...

Masoni u Srbiji: Ko su slobodni zidari i šta rade

Masoni u Srbiji: Ko su slobodni zidari i šta rade

Povodom 100 godina od osnivanja Velike lože Srba, Hrvata i...

UZNEMIRUJUĆE SCENE

UZNEMIRUJUĆE SCENE

Ono što ste do sada vidjeli u rijalitiju je ništa,...

Vrijeme