Ispiši ovu stranicu

U Boku otvoren muzej “Djevojačka soba”

Mandica Živković ravnateljica Centra za kulturu općine Orašje čestitala je KUD-u Ravnica na realizaciji još jednog uspješnog projekta, otvorenju Etno prostorija i zahvalila što više od 20 godina uspješno predstavljaju općinu Orašje, Posavinu i BiH na kulturnim manifestacijama širom Europe.

Na svečan način u prisutnosti članica KUD-a „Ravnica“ Oštra Luka-Bok, predstavnika MZ Bok i njihovih gostiju iz Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, u prostorijama Mjesnog doma u Boku otvoren je Muzej „Djevojačka soba“. Na prostoru oko 50-tak četvornih metara površine u dvije prostorije, izloženi su stari eksponati, poneki stariji i više od stotinu godina.

Na svečanosti otvorenja vrpcu je presjekao Drago Kopić ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP i zahvalio svima koji su doprinijeli otvorenju Muzeja. –Ovo je uspješan pokušaj da se od zaborava sačuva sve ono što je naša tradicija, korijeni i folklorna tradicija Hrvata posavskog kraja. Kulturna baština prezentirana u ovoj sobi, ostat će kao svjedočanstvo vremena u kojem su živjeli naši stari. Ovaj KUD s puno energije vode entuzijasti i dobro je što ne gube snagu, zato ih treba podržati u svakom pogledu, kazao je ministar Kopić, te istaknuo da ministarstvo određenim sredstvima redovito potiče ovakva društva i njihove aktivnosti, prenosi Radio Orašje.

Mandica Živković ravnateljica Centra za kulturu općine Orašje čestitala je KUD-u Ravnica na realizaciji još jednog uspješnog projekta, otvorenju Etno prostorija i zahvalila što više od 20 godina uspješno predstavljaju općinu Orašje, Posavinu i BiH na kulturnim manifestacijama širom Europe.

Članice KUD-a Ravnica ističu da su dugo prikupljale eksponate s ciljem da pokažu javnosti, kao i budućim generacijama u čemu su živjeli naši roditelji, djedovi i bake.Domaćini su na otvorenju prezentirali stare nošnje, namještaj, alate i običaje, kao i specijalitete iz kuhinje naših baka. –„Ispunila se naša davna želja da dobijemo prostorije i zahvalni smo MZ Bok koja nam je uredila prostor. Ovo je jedinstvena postavka u koju smo uložili puno truda i sredstava. Bilo je teškoća u prikupljanju i restauraciji eksponata, veći dio smo otkupili od vlasnika i nadamo se da će ovaj muzej doprinijeti turističkoj promociji općine Orašje i ŽP“, istaknula je Ivanka Džijan predsjednica KUD-a „Ravnica“ Oštra Luka-Bok, te dodala da je slična Etno soba lani postavljena i u O.Luci koju je otvorila federalna ministrica kulture Zora Dujmović i velikim dijelom bila pokrovitelj.

–S radošću bi ugostili organizirane skupine učenika i studenata da pogledaju postavke i spoznaju u kakvom su ozračju živjeli njihovi preci. Nešto slično ima u Travniku, te u muzej u samostanu na Buškom jezeru u kojem se čuvaju tradicionalne narodne nošnje Hrvata iz BiH, kojeg vodi osnivač našeg KUD-a o.Zvonko Martić, naglasila je Ivanka Džijan.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće