Ispiši ovu stranicu

Odžak: Načelnik od struje i kulture

Već sam pisao da je odžačkom Centru za kulturu isključena struja, a sada ću objasniti kako je do toga došlo i što načelnik na to kaže.

Razlog isključenja su dva neplaćena računa, jedan od 700 KM, a drugi od 300 KM.

Priča se da je načelnik smanjio donacije iz proračuna, tako da tu ima i njegove odgovornosti, a ne samo ravnateljičine. Zbog toga ona više ne dolazi ni na posao, jer nema struje, kako onda raditi i ispunjavati planirano.

Najveći gubitnici su građani i kultura, jer bez struje nema ni kulture.

Prije neki dan, u holu općinske zgrade, sreo sam načelnika i bez ustezanja ga upitao za struju i kulturu, a on nepogledavši me, odgovori „dok se ne promijeni nesposobno vodstvo (uprava) nema struje“. Ja ostadoh zbunjen i zatečen, te pomislih je li to dječak bunca ili je upravu preuzela, njemu suprotstavljena frakcija HDZ-a?

Izgleda da su i oni konačno dočekali priliku oponirati načelniku kojemu niko ništa ne može, osim ponekad predsjednika Ilije Ilića i Pere Radića, koji preko svojih vijećnika klimoglavaca ucjenama odgađaju sjednice općinskog vijeće. To se događalo, do sada, pet ili šest puta. Unatoč svemu momčina (načelnik) se neda, jer on pripada tehno – menadžerskoj, tj. pismenoj (školovanoj) HDZ-ovoj struji, za razliku od nekih, koji se oznoje dok se potpišu. Naš načelnik, taj umišljeni dječarac, koji je, svi znamo na, besprijekorno, pošten način došao do pozicije i koji je preporodio odžačku općinu se ne da smesti u ostvarivanju zacrtanog.

Tako je značajno povećao broj uposlenih, ali s razlogom, jer sve vrvi od projekata, pa ko će provoditi te projekte već novouposleni projektanti. Uveo je čovjek i službu koje nije bilo još od Titinog doba – putarsku. I u toj službi je nekoliko novih radnika, a na čelu putarske službe je provjereni općinski kadar Matije Jelušić radišni. Oni su Matiju učinili odgovornim za svu košnju i metenje oko općine i oko zgrade gdje načelnik ima stan. Sad je tu i novi beton da se, što kaže HDZ, zna da tu živ sposobni i nadaleko poznati načelnik. Osim toga, putari održavaju i živice pored magistralne ceste Odžak – Novo Selo (koja nije nadležnost općine), s posebnim naglaskom na prostor oko tatinog poslovnog objekta, koji se nalazi na izlazu iz Odžaka prema Novom Selu, na tzv. Virovima.

Načelnik svake sedmice stigne prošetati i do radio postaje, te tamo u terminu najslušanije informativne emisije „Kronike tjedna“ priča svome puku, bez da ga iko pita, o doživljajima, željama i snovima, koje je imao u protekloj sedmici. Posebnu je pažnju javnosti privukla izjava u Večernjem (Čovićevom) listu, u rubrici Panorama Posavine, gdje jadan reče kako se mladi, koji su ranije otišli, sada vraćaju živjeti u Odžak. Neki su mu nakon te izjave, preporučivali da se slika s povratnicima, jer niko ne zna koji su to mladi, a ja mu preporučujem da, osim optičara, brzo posjeti i neuropsihijatra i još neke druge specijaliste, da dijete konačno dođe sebi i da više ne živi u oblacima i snovima.

Realnost je da nema nikakvih pozitivnih pomaka od kako je sjeo u načelničku fotelju i za njega (pošteno izabranog?), a i za ovaj narod bi bilo bolje da se prihvati nečeg što zna raditi.

Ovo su mu iskreni savjeti, a ako sam nešto izmislio ili pogrešno naveo neka me demantira, spreman sam i na javno sučeljavanje, predlažem na radiju.

Da ne izmišljam i prozivam bez razloga, dokaz je i natječaj koji je načelnik objavio u Oslobođenju (od kada to veliki Hrvati čitaju Oslobođenje?) za zakup 31 hektra državnog poljoprivrednog zemljišta. Kao i većina natječaja koje raspisuje ova vlast i ovaj je raspisan za unaprijed odabranog ponuđača, nećete vjerovati za premijerovog vozača, koji je sa zetom Marijanom još i strateški općinski kooperant. Za one koji ne znaju ko je premijerovog vozač, riječ je o Perici Bagi.

I ovdje je dječkić ispao naivan, jer je, zbog kršenja zakona i procedura morao poništiti natječaj.

Na kraju, još jednom, pozivam da me se demantira i ako se dokaže da sam bilo što krivo rekao spreman sam se javno izvinuti.

S poštovanjem,

Tomo Jurkić, zastupnik

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće