Ispiši ovu stranicu

Vapaj građana Brčkog: Sklonite kerove sa ulica koji plaše djecu!!!

U posljednje vrijeme sve češće smo u (ne)prilici da se oči u oči susretnemo sa čoporom pasa koji lutaju okolo i koji nas vraćaju u ne tako davnu prošlost kada su bili prava pošast i prijetnja za sigurnost građana.

Nažalost, iako smo mislili da je ta neprijatna pojava daleko iza nas, JP ,,Komunalno“ Brčko nas, u svom stilu, s vremena na vrijeme, vrati u surovu realnost i podsjeti da ,,koliko para, toliko muzike“ i da, pošto nisu plaćeni od strane Vlade Brčko Distrikta, nisu obavezni i nadležni da se brinu o psima lutalicama.

Nedavno je Jelena Lugonja, asistent direktora JP,, Komunalno“ Brčko, izjavila: ,,Svi smo primijetili da se broj napuštenih pasa u gradu povećao, da su se počeli stvarati i čopori. Svi, naravno, odmah „upiru prstom" na Komunalno, međutim, problem je mnogo veći. Problem ne može da riješi naše preduzeće. Želimo da istaknemo da u pitanju nisu psi lutalice, to su napušteni psi. Problem je vlasničkog nemara prema psima, ne sterilišu se, ne vodi se računa o potomstvu. Moraju se uključiti inspekcijske službe, kažnjavati neodgovorne vlasnike."

Kada je riječ o novčanim sredstvima, iz Komunalnog preduzeća ističu da Vlada Brčko Distrikta nije od 2011. godine u cijelosti ispunila svoje obaveze u pogledu zbrinjavanja pasa lutalica, te je JP „ Komunalno" po tom pitanju već duže vrijeme u sporu sa Vladom Distrikta i trenutno pokušavaju uz podršku Pravobranilaštva da postignu vansudsko poravnanje.

Dok se Komunalno i Vlada Brčko Distrikta ne dogovore i ,,utale“, psi se množe, postaju sve agresivniji, napadaju i kidišu na sve živo. Građani Brčkog, naročito roditelji čija su djeca ugrožena, vape na sve strane da se nešto uradi po tom pitanju, ali zasad ostaju bez odgovora. Svi se prave ,,Englezi“ i ograđuju se od odgovornosti, a da apsurd bude veći, je konstatacija da ,,NISU U PITANJU PSI LUTALICE, NEGO NAPUŠTENI PSI“.

M.E.P.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće