Ispiši ovu stranicu

Proslavljen patron župe u Modriči

Danas 9. rujna 2018. godine Crkva slavi blagdan Male Gospe koji je ne zapovjedni blagdan, ali je puku vrlo drag, i toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

S obzirom na to da je u našoj blizini Crkva rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči veliki broj Garevljana i mještana iz ostalih katoličkih mjesta je ovih dana nazočio molitvom u toj župi.

Počelo se krunicom i trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvidio novi Garevački župnik vlč. Anto Stjepanović, da bi danas na patron župe i blagdan Male Gospe svetu misu u 11.00 sati predvodio i propovijedao uzoriti vrhbosanski Kardinal Vinko Puljić.

Lijepo proslavljen patron, skladna molitva i pjesma uz kardinala Vinka Puljića i petnaestak svećenika te nekoliko stotina vjernika u crkvi i dvorištu oko crkve danas na patronu ove župne zajednice u Modriči.

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

7 1024

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života.

Za GIP piše Mišo Perak

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće