Ispiši ovu stranicu

Udruga SP “Fenix-Posavina” realizira projekt rehabilitacije osoba s PTSP-om

Prošle godine u ŽP pokrenut je projekt rehabilitacije osoba s PTSP-om, čiji je inicijator Udruga Specijalne policije „Fenix-Posavina“.

Udruga je, nakon brojnih razgovora s osobama oboljelim od PTSP-a, u ovu priču krenula s Ministarstvom branitelja ŽP i Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike ŽP, a potom su aplicirali i kod Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je dao potporu njegovoj realizaciji. Stručne usluge i savjetovanja psihologa Ede Tahirovića i psihijatrice dr Biljane Marković, s kojima udruga surađuje, mogu dobiti sve osobe bez obzira odnosi li se PTSP na ratna ili druga traumatična događanja. Diskrecija je u potpunosti zajamčena, a svi zainteresirani se mogu javiti četvrtkom u prostorije udruge, u zgradi na Lamelama.

„Mi smo se stavili na raspolaganje ne samo za građane općine Orašje i ŽP, nego i za one koji nisu s našeg područja, a imaju potrebu za stručnom pomoći. Ovdje imamo različite vrste ovisnosti – od kockanja, kladionica, alkohola, ali i ovisnosti o neradu. i mi smo tu da pomognemo. Jesmo li kroz ovaj projekt spasili jedan život, ja bih bio presretan?! Vjerojatno jesmo, a koliko osoba ne znam“, rekao je predsjednik udruge SP „Fenix-Posavina“ Josip Marković. .

U udruzi ističu kako je, nažalost, veliki broj osoba kojima je potrebna pomoć, ali se boje to priznati. Postoji određena vrsta straha koja ih sputava da dođu i zatraže stručnu asistenciju. O svojoj situaciji, bez ustručavanja, javno je progovorio Marinko Filipović, član udruge SP „Fenix-Posavina“.

„Jako je bitno obratiti se stručnim osobama za pomoć i ljudi se nemaju čega bojati, evo ja ću to javno reći: Trebala mi je godina dana da shvatim da nisam dobro i da mi je potrebna pomoć Tek kada sam vidio svoje postupke prema svojoj obitelji, rekao sam da je dosta i odlučio nešto poduzeti. Hvala Bogu nije bilo fizičkog nasilja, ali vjerojatno sam ih nesvjesno psihički opterećivao. To nije potrebno ni meni, ni supruzi, ni djeci. Ovdje mi nažalost nije imao tko pomoći, i pet godina sam se liječio u Tuzli. Preko istoimene udruge „Fenix“ iz Tuzle, koja ima rad u komuni s oboljelim od PTSP-a, došao sam do jedne doktorice kojoj sam išao dugi niz godina dok mi nije bilo bolje. Slušao sam je i razgovarao s njom i hvala Bogu osjećam se bolje. Sve se riješilo na jako kvalitetan način’, ustvrdio je Filipović. Poručio je osobama koje imaju sličnih problema, da se ne osvrću i ne opterećuju na moguće priče u svojoj sredini, te da se jave u udrugu i zajedno prođu kroz fazu pomoći i izlječenja. Projekt rehabilitacije osoba s PTSP-om traje do rujna o.g., ali prema riječima predsjednika udruge Josipa Markovića, plan je ovu uspješnu i pozitivnu priču nastaviti i u idućem razdoblju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće