14 Kolovoz 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Na svečan način otvoreni „12.Dani Tolise“

-Dragi Tolišani od srca vam čestitam da u prkos svim teškoćama uspijevate organizirati ovakve Dane Tolise uz bogato kulturno naslijeđe koje imate.

To zasigurno pokazuje samo dio tradicije koja je vrijedna poštivanja svih vas i nas koji možemo doprinijeti njenom očuvanju. Uvijek će te  mati potporu u svima nama, jer mi smo dio Europe i naša kultura je Europsko naslijeđe, bez obzira što bi neki migracijama željeli da promijene izgled Europe, pa i ovih područja. Nigdje se ne može naći domovina, nego na prostorima gdje smo se rodili, istaknuo je visoki pokrovitelj manifestacije 12.Dani Tolise predsjednik FBiH Marinko Čavara na svečanosti otvorenja koja je održana u prekrasnom ambijentu restorana Dvor.

Od 2007.godine u Tolisi u organizaciji Zaklade Terra Tolis održava se manifestacija koja se svojim bogatim programom, masovnošću i kvalitetom sadržaja ističe kao jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u Županiji Posavskoj.  Marinko Čavara je istaknuo da Tolišani na najbolji način rade na očuvanju naslijeđenog prostora i kulturne baštine, čemu potpora nikad nije bila upitna.

-Izdržite i vjerujte, uz vas je federalna Vlada i svi koji mogu pomoći. Divim se vama u Posavini gdje se uvijek ugodno osjećam. Kao mali dječak pamtim da su mnogi iz Srednje Bosne dolazili ovdje brati kukuruz, da bi ga naplatili u kukuruzu. Ljudi bježe s prostora gdje se oduvijek bogato živjelo i u svojoj iluziji traže nešto bolje. Ne osuđujem one koji odu, ali kažem im da će ih domovina i rodna gruda uvijek vući k sebi. Moramo učiniti sve da ova zemlja bude uređena i da u njoj ostvarujemo sva prava koja nam pripadaju. Vjerujem da u svima nama ima dovoljno razuma da na ovim prostorima zajedno organiziramo život dostojan naroda, čovjeka i vjernika, rekao je predsjednik Marinko Čavara, rado viđen gost među posavcima i manifestaciju proglasio otvorenom.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović nije štedjela komplimente na račun domaćina, te naglasila da je prvi put na ovoj važnoj i prestižnoj manifestaciji. –Izražavam zahvalnost da nam je organizacijski odbor omogućio da u sklopu otvorenja promoviramo Zbornik radova koji je proizvod prošlogodišnje manifestacije „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“, održane u Posavini. Nastavite njegovati i čuvati vašu tradiciju i kulturu, poručila je ministrica Dujmović.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i Sporta u Vladi ŽP Drago Kopić izrazio je zadovoljstvo i divljenje sudjelovanjem na velikoj manifestaciji koja je odavno izašla iz okvira Tolise i Toliškog kraja. -Kulturna baština ovoga kraja prezentirana kroz program Dana Tolise, dobiva dimenziju oslobođenu svakog anakronizma, a stvarajući pretpostavke nečeg novog, većeg  i sveobuhvatnijeg, istaknuo je ministar Kopić.

Gvardijan Franjevačkog samostana  i župnik župe Tolisa fra Mario Jurić je istaknuo da toliški fratri brižno čuvaju kulturnu baštinu i povijesno blago Hrvata ovoga kraja i od prvog dana su uz manifestaciju Dani Tolise čija je zadaća upravo da rade na njegovanju i prezentaciji posavske tradicije i folklora. Čestitao je organizatorima i uputio tople riječi dobrodošlice svim gostima, a pri tom izrazio posebnu zahvalnost ministrici Zori Dujmović, kazavši da svake godine podržava kulturne projekte u Posavini. –U današnje vrijeme kad nas je sve manje u ovim krajevima, važno je da kulturnu baštinu prenesemo na nove naraštaje koji će ostati i dalje se boriti za ovu našu posavsku grudu, zemlju natopljenu krvlju hrvatskih sinova, naglasio je fra Mario i pozvao prisutne da sudjeluju u sadržajima i podrže manifestaciju.

Daniel Dominković predsjednik Zaklade Terra Tolis, pozdravio je prisutne i u ime organizacijskog odbora 12.Dana Tolise podcrtao da su u odboru od prvog dana znali svoj cilj i što žele postići ovom manifestacijom. -Volonterizam, entuzijazam, dobra organizacija i prepoznatljivost je ono što nas je sve ove godine održalo i na čemu u buduće treba graditi priču o Danima Tolise, o Posavini i našem kraju. Nastojali smo  program  osvježiti novim sadržajima, koji će vjerujem privući pozornost posjetitelja. Spremni smo ugostiti sve drage goste i prijatelje, kako iz BiH, tako i RH, koji su i ove godine iskazali svoje zanimanje  i siguran sam da će Tolisa i Tolišani, biti dobri domaćini svima, naglasio je predsjednik Dominković, te uručio Plakete i prigodne darove visokom pokrovitelju Marinku Čavari, ministrici Zori Dujmović i glavnom sponzoru Dragi Živkoviću.

Uz navedene goste na svečanosti otvorenja bili su brojni dragi gosti i visoki uzvanici među kojim i  ministar pravde u Vladi F BiH Mato Jozić, zatim Blaž Župarić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Đuro Delić izaslanik u Domu naroda federalnog Parlamenta, Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP, Josip Čular savjetnik konzula u generalnom konzulatu RH u Tuzli, Đuro Topić predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina, ministri u Vladi ŽP i brojni drugi.

U drugom dijelu programa svečanog otvorenja promoviran je Zbornik radova pod nazivom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“, koji je proizvod prošlogodišnje kulturne manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2017.“ Kojom je široj javnosti predstavljeno kulturno i prirodno bogatstvo Posavine. O knjizi su govorili federalna ministrica Zora Dujmović, urednica zbornika Negra Selimbegović i jedan od urednika zbornika Mario Oršolić. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Adoro pod ravnanjem prof. Marije Nedić, a nakon svečanosti otvorenja po tradiciji je organizirano druženje posjetitelja, uz prigodan domjenak, s neizostavnim domaćim delicijama.

Pročitano 174 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla novi način operacije srca

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla novi način operacije srca

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla u protekloj sedmici...

SADA JE NJIHOVO VREME: Kajsije čuvaju srce, jačaju kosti i podmlađuju!

SADA JE NJIHOVO VREME: Kajsije čuvaju srce, jačaju kosti i podmlađuju!

Ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca – jedite kajsije.

Dinja čuva zdravje i partner je vitke linije

Dinja čuva zdravje i partner je vitke linije

Dinje pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, a smatraju se...

Građani, zaštitite vozila od krađe!

Građani, zaštitite vozila od krađe!

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj u periodu...

Teorije o krvavom mjesecu:Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu

Teorije o krvavom mjesecu:Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu

Dok su svi zurili u nebo i snimali pomrčinu Mjeseca...

Treba li se tuširati svaki dan

Treba li se tuširati svaki dan

Koža je prekrivena bakterijama i to sa čak 1.000 različitih...

Snimila trenutak kada je munja udarila u njen telefon

Snimila trenutak kada je munja udarila u njen telefon

Šanse da vas pogodi munja su 1:700.000. Šanse da će...

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Ako putujete u ovu zemlju "naoružajte" se kondomima

Svima koji planiraju put u Francusku holandsko ministarstvo spoljnih poslova...

Nesreća u minskom polju kod Zavidovića: Poginuo lovac, drugi teško povrijeđen

Nesreća u minskom polju kod Zavidovića: Poginuo lovac, drugi teško povrijeđen

Jedan lovac je poginuo, a drugi je teško povrijeđen u...

Španija usvaja novi zakon: Grobovi Ante Pavelića i Maksa Luburića će biti izmješteni

Španija usvaja novi zakon: Grobovi Ante Pavelića i Maksa Luburića će biti izmješteni

Ukoliko Vlada Španije usvoji najavljeni zakon o historijskom sjećanju, kreiran...

U kojim zemljama Evrope morate koristiti dnevna svjetla?

U kojim zemljama Evrope morate koristiti dnevna svjetla?

U mnogim zemljama Evrope vozila moraju imati upaljena svjetla i...

Obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 na naplatnom mjestu Lašva, prema Kaknju

Obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 na naplatnom mjestu Lašva, prema Kaknju

Radi sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj na uključenju na autoput...