Ispiši ovu stranicu

Godišnjica katastrofalnih poplava u ŽP

Općina Orašje i ŽP ovih se dana prisjećaju katastrofalnih poplava koje su 2014.g. pogodile prostor BiH. Na današnji dan prije četiri godine proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava u Srednjoj, a dan ranije i u Odžačkoj Posavini.

Nezapamćeni vodeni val rijeka Save i Bosne u svibnju 2014.godine prekrio je 74 % teritorija općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac. Prema procjeni Općinskih povjerenstava za procjenu štete od tih poplava, u Županiji Posavskoj bilo je poplavljeno 6.100 stambenih objekata, a pričinjena materijalna šteta procijenjena je na 189 milijuna KM. Solidarnost je tih dana bila na najvišem mogućem nivou, a spasilački timovi evakuirali su 1 634 osobe. Plavni vodni val zadržao se 22 dana. U sanaciju šteta nastalih na stambenih i gospodarskim objektima na prostoru ŽP uloženo je oko 30 milijuna KM. Nakon poplava rekonstruirano je 6,2 km savskog nasipa i 12 km ljetnog nasipa koji štite 750 ha plodnog poljoprivrednog zemljišta. O razmjerima poplavne katastrofe u općini Orašje najočitije potvrđuju podaci o materijalnoj šteti većoj od 80 milijuna KM, pri čemu je oštećeno ili poplavljeno oko 2 180 stambenih jedinica, a svoje domove moralo je napustiti 10.000 ljudi. Najveći iznos šteta – blizu 68 milijuna KM procijenjen je u vlasništvu građana, a oko 12 milijuna KM je iznosila u vlasništvu pravnih osoba. U susjednoj općini Domaljevac Šamac, nažalost, razmjeri katastrofe bili su toliko veliki da je ljudski faktor nije mogao spriječiti, ali je zasigurno ublažio njezine posljedice koje su mogle biti i mnogo veće. Cjelokupan teritorij općine je bio pod vodom, a štete su iznosile više od 65 milijuna KM, od toga je na stambenim jedinicama bilo oko 30 milijuna maraka.

U sklopu programa podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, koji financira Europska unija, završen je izbor korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih ovom prirodnom nepogodom. Kroz taj program bit će izgrađeno 370 novih stambenih jedinica za obitelji čiji su domovi pretrpjeli totalnu štetu 2014., dok će domovi 595 obitelji biti sanirani kako bi se uvjeti života podigli na zadovoljavajući nivo. Očekuje se da će više od 2.800 osoba imati direktnu korist od građevinskih intervencija koje počinju ovaj mjesec, priopćeno je iz UNDP-a. Na području općine Orašje bit će izgrađeno 15 novih kuća, a sanirano 40 objekata uništenih u poplavama. Izbor korisnika programa izvršen je na osnovu Javnog poziva na koji se prijavilo 3.950 domaćinstava iz 44 općine i grada iz oba entiteta, nakon čega su uslijedile terenske verifikacije, te objava preliminarnih listi sa 14-dnevnim žalbenim rokom. Po završetku žalbenog roka, objavljene su finalne liste korisnika. Program, vrijedan 15 milijuna eura, financira Europska unija, u iznosu od 12,5 milijuna eura, u suradnji s Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. Program implementira UNDP u BiH, zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund Hilfswerk International Austria i partnerskim općinama i gradovima, među kojima su i općine Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće