Ispiši ovu stranicu

Nova ergela bosanskog brdskog konja osnovana u Orašju

Pašaga Hećimović iz Orašja, zajedno sa suprugom i kćerkom, formirao je privatnu ergelu "Sava" u Orašju, koja će se baviti selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.

- Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine - kazao je Hećimović, saopćeno je iz Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Hećimović kaže da je cijela priča počela sasvim slučajno.

- Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu s Enverom Žigom, vlasnikom ergele "Žiga", koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduju identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje, sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine - naglasio je on.

 

Hećimović je ovih dana dobio rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je njegov rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verificiran.

Uzgoj je počeo s tri rasplodne kobile i jednim pastuhom, a tokom ovog mjeseca u ergeli "Sava" očekuju prvi pomladak - dvije kobile su ždrebne.

U ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, navodi se u saopćenju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće