Ispiši ovu stranicu

Uskoro rekonstrukcija porodilišta u Brčkom

Zgrada u kojoj je smješteno porodilište i ginekologija u Brčkom vapi za rekonstrukcijom. Od kada je izgrađena, prije pedeset godina, na njoj su izvršene samo neznatne rekonstrukcije a značajnijeg renoviranja nije bilo.

Ako je suditi po riječima nadležnih renoviranje ovog dijela trebalo bi biti učinjeno tokom ove godine.

Ljekari na brčanskom porodilištu rade u jako lošim uslovima. Oni su posebno izraženi u operacionoj sali čija rekonstrukcija je prioritet. Trenutno je u tom dijelu samo jedan operacioni sto što onemogućava ljekarima efektivniji rad. Ukoliko dođe do hitne operacije ili komplikacije pacijent mora biti premješten u susjednu zgradu na odjeljenje hirurgije.

“To je trauma kada moramo hitnu operaciju premjestiti iz zgrade porodilišta na odjeljenje hirurgije. To je gubljenje dragocjenog vremena pogotovo jer su akušerske operacije hitne i tu se radi o minutama. Pet ili deset minuta može da bude odlučujuće” rekao je dr. Dušan Stokić, direktor brčanske bolnice.

Iz tog razloga je JZU uspjela iz svojih sredstava obezbijediti 170.000 maraka za renoviranje ključnih tačaka na ovom odjeljenju.

“Biće renovirana porođajna sala, operaciona sala. Bit će instaliran još jedan operacioni sto te će biti moguće raditi dvije operacije istovremeno. Sada smo u situaciji da, ako procijenimo da je nešto sumnjivo i da bi moglo doći do komplikacija, čekamo sa planiranim operacijama dok to ne bude završeno. To oduzima i vrijeme i remeti organizaciju.”

Projekat za renoviranje je urađen i uz gore pomenuto obuhvatiće i zamjenu ulaznih vrata te renoviranje hodnika koji sadašnjih izgledom stvaraju sliku prošlog vijeka. Također će se značajnije urediti čekaonice u prizemlju te poseban ulaz u neonatologiju. U toku izvođenja radova pacijenti će morati biti izmješteni iz ove zgrade.

“Porodilište u pedijatriju pa ćemo redukovati sve planirane intervencije u tom periodu, a ginekologiju ćemo izmjestiti na hirurgiju. U tom periodu ćemo se morati prilagoditi tim uslovima kako bi na kraju imali funkcionalan prostor” kaže Stokić.

Prema riječima doktora Stokića radovi bi trebali biti izvođeni u ljetnim mjesecima kako bi već u septembru renovirani prostori mogli biti stavljeni u upotrebu.

Izvor: (brcko.tv)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće