Ispiši ovu stranicu

Informacija o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u F BiH

Značajne količine snježnog pokrivača koje su prisutne na području Unsko-sanskog kantona te u susjednoj Hrvatskoj, porast dnevnih temperatura kao i najava padalina u narednim danima uvjetovali su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo u sklopu svojih redovnih aktivnosti, svakodnevno detaljno analizira podatke:
-Trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije,
-Meteorološku prognozu za naredna četiri dana dostavljenu od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda,
-Trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda,
-Rezultate prognoze padalina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

Na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog kantona na rijekama Una i Sana dostignute su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje o mogućnosti pojave poplava. Trenutno su vodostaji u stagnaciji ali zbog očekivanih padalina u narednim danima kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja na ovim rijekama. Zbog toga upozoravamo lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izlijevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u F BiH (Bosna, Vrbas i Drina) bilježi se stagnacija vodostaja i stanje je redovno.

Na rijeci Savi vodostaji su u blagom porastu. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je 40 cm do dostizanja nivoa pri kojima se proglašavaju mjere redovne obrane od poplava, dok je na VS Slavonski Šamac preostalo 90 cm do dostizanja navedenog nivoa.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava (FOP). Agencija za vodno područje rijeke Save će zbog aktualnosti situacije u narednom periodu kontinuirano vršiti pojačano praćenje i obavještavanje o stanju vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u F BiH, izvijestili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće