Ispiši ovu stranicu

Poskupljuje odvoz smeća, uvodi se naplata vodomjera

V.d. direktora JP “Komunalno Brčko” održao je danas konferenciju za novinare, putem koje je javnost želio upoznati sa trenutnom situacijom u ovom javnom preduzeću, a u svjetlu brojnih problema koje je zatekao preuzevši ovu funkciju.

Šest miliona maraka bile su obaveze JP Komunalno Brčko u trenutku kada je Mirsad Đapo preuzeo funkciju v.d. direktora. Tvrdi da je niz manjkavosti u samom funkcionisanju preduzeća, mahom zbog činjenice da nije postojao Plan poslovanja preduzeća a ni Plan nabavke. U proteklom periodu sačinjen je Plan poslovanja za ovu godinu i on će se kao takav naći sutra pred Skupštinom Brčko distrikta. U njemu su definisani i gubici od dva miliona maraka i šest miliona gubitaka iz godine prije. Ovaj plan poslovanja, tvrdi Đapo, nudi prije finansijsku stabilnost koja je dosta ugrožena ali i okvire za redovno poslovanje svih radnih jedinica u preduzeću, pa i obavezu osnivača koji bi, prema Đapinim riječima, trebao obezbijediti subvenciju za električnu energiju čija cijena se posljednih mjeseci povećala.

“Nama je potrebno da osnivač subvenira bar dio tih troškova. Otprilike najmanje 3 miliona maraka je dubioza u finansijskom poslovanju. Zatezna kamata je 1.500 maraka dnevno. Ovo je još jedan apel da se u ovom dijelu pomogne kako bi se stanje saniralo, a isto tako vidim i da se niz dodatnih poslova usmjerava prema javnom preduzeću. Bitno je da su Vlada i Skupština prihvatili naše inicijative oko izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima” rekao je Mirsad Đapo, v.d. direktora JP “Komunalno Brčko”.

Prvobitna kriza neplaćanja računa električne energije dobavljaču je prevaziđena, tvrdi Đapo, ali RJ Vodovod i kanalizacija i RJ Čistoća i dalje negativno posluju. Zbog toga će biti uvedene nove mjere, koje se građanima vjerovatno neće svidjeti jer se direktno tiču njihovih novčanika.

“Nova cijena odvoza smeća će biti 7,50 KM bez PDV-a, odnosno 8,55 KM sa PDV-om. Uvodimo i naplatu vodomjera od 2,50 KM, što postoji i u okruženju” rekao je Đapo.

U JP “Komunalno” trenutno ima 200 radnika više u odnosu na period od prije deset godina. Od toga je samo 50 ekonomista, te 24 rukovodioca te vrste. Iako i sam Đapo tvrdi da ne zna šta svi oni rade u preduzeću, otpuštanja radnika neće biti ali “kresanja” plata hoće.

“Dakle, one visoke će se svesti na budžetske i bit će značajno smanjene. A plate ljudi koji rade na poslovima usluga, koje su bile smanjene 10%, će biti vraćene. Ove aktivnosti ću predložiti već do kraja ovog mjeseca.”

Đapo ističe da je predviđena i nova sistematizacija radnih mjesta, kao i kontrola potrošača na terenu u naredna tri mjeseca, jer je evidentno da dosta građana ne plaća vodu ili odvoz smeća.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće