Ispiši ovu stranicu

Ratna poezija Posavaca budi zanimanje književne kritike i čitateljstva

Objavljena prije gotovo godinu dana, zbirka poezije „…i pjesničkom riječju istina se brani“ i dalje izaziva pozornost književnih krugova.

Najgora sudbina neke knjige je da ne zaživi, da postane književno mrtvorođenče, što će reći: da bude objavljena, pročitana i odmah zaboravljena. Veliki i sve veći broj knjiga čeka upravo takva sudbina. Razlozi su neizbrojivi ali dva se mogu izdvojiti: smanjen broj čitatelja i hiperprodukcija objavljenih knjiga. Čitatelj jednostavno ne može pročitati sve što mu se nudi i stoga on uglavnom vjeruje odjeku koji pojedina knjiga napravi u javnosti.

Sudeći po odjeku koji pravi zbirka pjesama „…i pjesničkom riječju istina se brani“, objavljena prošle godine u nakladi Centra za kulturu Orašje, možemo reći da je imenovana knjiga zaživjela među čitateljstvom i naišla na pozitivne ocjene kritike. Knjiga je doživjela četiri prikaza:

  1. Nedjeljko Nedić – „Domoljubno pjesništvo“, objavljeno 5. 8. 2017. godine na blog.dnevnik.hr
  2. M. M., prikaz objavljen u časopisu Naslijeđe, broj 28, listopad 2017., str. 12.
  3. Vinko Juzbašić – „Ratna posavska lirika“, Glas koncila, 21. siječnja 2018., str. 23.
  4. Mato Nedić – „Bilo rodne grude“, Hrvatsko slovo, broj 1191, 16. Veljače 2018., str. 11.

Knjiga je prispjela i na Književno-publicistički natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata koji organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. iz Hrvatske. Iako nije nagrađena, stručni Prosudbeni sud u sastavu Mladen Pavković, novinar i publicist te predsjednik udruge UHBDR91., Josip Palada, književnik i Željko Baća, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam, ju je posebno izdvojio i „poglavito pohvalio“.

„Poetska zbirka „…i pjesničkom riječju istina se brani“ prvi je nakladnički projekt koji je u potpunosti, od zamisli do ostvarenja, potekao od djelatnika Centra za kulturu Orašje“, uočio je prof. Mato Nedić. Zbirka sadrži 51 pjesmu proizišlu iz pera trideset autora koji su porijeklom s područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac. Pjesme su nastale u prvoj polovici 90-ih godina prošloga stoljeća a 21 pjesma objavljena je po prvi puta.

Zanimanje iskazano za ovu zbirku vraća nadu u život lokalne poezije i ohrabruje Centar za kulturu Orašje za daljnje nakladničke poduhvate.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće