Ispiši ovu stranicu

U Orašju održano predavanje o bolesti pčela

Udruga pčelara „Trut“ Orašje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i prostornog uređenja ŽP organizirala je u Orašju stručno predavanje na temu „Bolest pčela“.

Sveobuhvatno predavanje prof. Joze Bagarića sa Veterinarskog fakulteta Mostar, potrajalo je više od tri sata i po riječima prisutnih, bit će od velike koristi pčelarima. Podsjetimo, pčelari u Posavini su prošle godine zbog bolesti pčela i jake hladnoće pretrpjeli ogromne štete, a pojedinim je stradalo više od 50% košnica.

Među više od 50 prisutnih pčelara iz tri posavske općine, zanimljivo i poučno predavanje pratili su i proizvođači meda iz susjednih općina Gradačca, Srebrenika, Tuzle i Brčko Distrikta. Cilj je bio da pčelari prihvate važnost preventivnog djelovanja kako bi spriječili nastanak bolesti. Nakon predavanja prisutni su uputili brojna pitanja usmjerena prema nabavci preventivnih sredstava za zaštitu pčela. Također je istaknuto da će savjeti prof. Bagarića i njegova iskustva donijeti puno koristi pčelarima u njihovu bavljenju ovim zanimljivim, ali krajnje rizičnim poslom. U ime Vlade ŽP prezentaciju je pratio ministar Darko Kasap koji je istaknuo da će Vlada mežu ostalim, pomoći pčelarima u organiziranju ovogodišnjeg Sajma meda. -Ove godine Vlada ŽP će u suradnji s mostarskim Sveučilištem nastojati pokrenuti školu za pčelare, koja je već zaživjela u pojedinim županijama i u tom pravcu će osigurati sveučilišne profesore za održavanje nastave iz osam predmeta, istaknuo je Darko Kasap ministar gospodarstva i prostornog uređenja u Vladi ŽP.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće