Ispiši ovu stranicu

U Orašju sastanak o proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja

Proizvodnja ljekovitoga i aromatičnoga bilja u BiH, i zajednički IPA projekt BiH, Hrvatske i Crne Gore, u kojeg bi bila uključena i Općina Orašje, bila je povodom posjeta predstavnika Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine, Orašju u četvrtak 1 veljače. Predsjednicu Aidu Zupčević i članicu Arjanu Tafro Buljubašić te koordinatora projekta primio je načelnik Stanko Vincetić, koji je pozdravio ideju projekta ljekobilja, a tijekom dana sastale su se i s predsjednicom Udruge žena Posavski cvijet Orašje Mandicom Živković. Kad je u pitanju prostor Posavine, tlo je iznimno pogodno za brojne vrste bilja, ali pri odabiru treba tražiti savjete stručnjaka, rečeno je na sastanku „Cilj projekta, koji traje 27 mjeseci, je izrada klastera koji bi na jednoj platformi plasirao svoje proizvode na europsko tržište i dalje.

Pojam klastera u BiH još nije poznat, ali je to vrlo slično Zadruzi gdje bi se udružilo više žena, odn. zainteresiranih osoba koji zajedno radeći i plasirajući proizvode mogu zaraditi više.

Naši kapaciteti nisu dovoljno veliki da bi sami izlazili na tržište, ali ako se udružimo onda možemo kupcu ponuditi konkretnu količinu. Skupinu koja bi bila okosnica projekta odveli bi na jedno studijsko putovanje u Bugarsku da vide kako se tamo radi“, naglasila je predsjednica Zupčević.

Kroz projekt ljekobilja, fokus će se staviti na edukaciju potencijalnih proizvođača ( kako proizvoditi i kultivirati biljke i tako stvoriti povećanu vrijednost), edukaciju na prikupljanju samoniklog bilja i njegove eksploatacije,po uzoru na Posavski dio Hrvatskoj gdje su veliki proizvođači kamilice, mente, matičnjaka, pa čak i lavande.

Drugi korak je klaster povezati sa sličnim u Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi zajedno lakše plasirali proizvode. Ovo je prvi projekt koji se realizira putem međunarodnih fondova i pokušat će raditi na svijesti ljudi kako bi prevladali strah od udruživanja u Zadrugu.

„Nadam se da ćemo u Posavini uvjeriti proizvođače da su zajedno jači i da ćemo napraviti brand nekog eteričnog ulja u Posavini“, poručila je Aida Zupčević.

Konkretni pozivi za ovu temu već su otvoreni i zainteresirani se mogu prijaviti kod Mandice Živković predsjednice udruge Posavski cvijet, kako bi popunili anketu.

Cilj je vidjeti kakve su potrebe, a kad je u pitanju Orašje, broj neće biti ograničen.

Na kraju slijedi osnivanje Zadruge koja će dobiti opremu koja bi bila instalirana u Orašju, a educiranje bi započelo u listopadu i studenom ove godine i trajalo bi do travnja iduće godine. Osim Orašja, u projekt će se mogu uključiti i i druga područja u BiH, s tim da će broj firmi ili osoba biti ograničen, što s Orašjem nije slučaj.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće