Ispiši ovu stranicu

Završena prva faza digitalizacije Gradske knjižnice Orašje

U sklopu prve faze digitalizacije Gradske knjižnice u Orašju, pristupilo se analitičkom popisu knjižnoga fonda, pri čemu se unose svi bitni podaci o knjizi.

Popisano je oko 8 000 knjiga što je blizu 40 posto knjižnoga fonda, a do sada su popisane sve one knjige koje imaju operativnu ulogu odn. tražene su od čitatelja. Tu je prvenstveno riječ o dječjoj književnosti, lektiri za osnovne i srednje škole, bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj, srpskoj kao i većem dijelu svjetske književnosti, te jedan dio historiografije i Zavičajna zbirka. Knjižnica je i ove godine obogaćena novim naslovima. Uz redovno donacije što šalju bh nakladnici, neke su knjige nabavljene i samoinicijativno, na preporuku čitatelja, a jedan dio poklonili su i sami građani i autori. Za Zavičajnu zbirku značajna djela knjižnici su donirale vjerske ustanove – katoličke župe iz Tolise, Oštre Luke-Boka i Vidovica te Medžlis Islamske zajednice Orašje. Najznačajniji fond Zavičaje zbirke je fond rukopisnih zaostavština posavskih pisaca, u kojem se nalaze kopije ili originali rukopisa objavljenih ili neobjavljenih djela posavskih pisaca, afirmiranih ili onih koji nisu uopće objavljivali ali i zapisi anonimnih autora koji se svrstavaju u narodnu književnost. Bitna aktivnost knjižnice u protekloj godini je digitalizacija građe, odn. prebacivanje u elektronsku formu građe vezane za društvenu i kulturnu prošlost Bosanske Posavine. Najvrjedniji dio ovoga projekta realiziran je u digitalizaciji zaostavštine Fehima Trtka koja sadrži više od 5 000 novinskih članaka vezanih za prošlost Orašja i okolice u vremenskom razdoblju 1965- 1996.

U protekloj godini broj članova i knjiga izdanih na posudbu se udvostručio u usporedbi s prethodnim godinama, ističu u knjižnici. Prosjek pročitanih knjiga po članu knjižnice neznatno je manji nego što je to bilo u „zlatno doba knjige“ kada je ona bila gotovo jedini ali daleko najzanimljiviji medij, Sedamdesetih godina prošloga stoljeća prosječan član oraške knjižnice čitao je 10,2 knjige godišnje, dok današnji članovi čitaju 9,6 knjiga godišnje, tvrde u Gradskoj knjižnici Centra za kulturu Orašje te pozivaju građane koji nemaju naviku čitanja da dolaskom u knjižnicu naprave pozitivne životne promjene.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće