Ispiši ovu stranicu

Zastupnici Skupštine ŽP usvojili rebalans proračuna ŽP za ovu godinu

Županija Posavska dobila je danas rebalans proračuna za ovu godinu, kojega su usvojili zastupnici Skupštine ŽP, što je i bila jedina točka dnevnoga reda današnje 18. sjednice.

Prijedlog izmjena i dopuna proračuna zastupnicima je predstavila ministrica financija Nada Ćulap, pri čemu je istaknula kako vrlo skoro očekuje i prijedlog proračuna za iduću godinu. Prihodovna strana proračuna, po rebalansu, iznosi 40 343 230 KM, a rashodovna 40 097 934 KM, tako da je ostvaren suficit u iznosu od 15 870 KM, koji će se iskoristiti za pokriće deficita. Za ovakav prijedlog proračuna glasalo je 16 zastupnika, dok je zastupnik HDZ-a 1990 Drago Zečević bio protiv, a Posavske stranke Tomo Jurkić suzdržan.

Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić kazao je kako je razlog za izmjenu i dopunu proračuna za 2017.g. u tome što je struktura prihodovne strane proračuna izmjenjena u odnosu na planiranu tako da su porezni prihodi povećani za 4,78 posto, a smanjeni su prihodi planirani kao transferi od viših razina vlasti. Osnovni proračun je bio 40. 120, 324 KM, a po rebalansu je to 40. 289, 760 KM. Sukladno takvoj izmjeni proračunske prihodovne strane, korigirana je i rashodovna strana, jer se u razgovoru s proračunskim korisnicima vidjelo da neki planirani troškovi neće biti realizirani do kraja godine te su na osnovu toga napravljene određene promjene u rashodovnoj strani proračuna. „To nisu velike promjene, ali smo se zadržali na ukupnom suficitu na 15 870 KM. Povećana je tekuća pričuva , tekući grantovi i drugi tekući rashodi. Veoma je bitno da smo povećali grant za 130 000 KM za zdravstvene ustanove, povećali smo i iznos od 20 000 KM za sport i kulturu, planirali smo 200 000 KM kao pomoć poljoprivrednicima za štete od suše, a na ovaj iznos očekujemo sličan iznos i od općina, a onda ćemo ta sredstva u istom iznosu zahtjevati i od federalne Vlade kako bi sanirali dio šteta. Povećali smo i grant za nabavku opreme prvenstveno za novu zimsku opremu za policiju i za rekonstrukciju i investicijsko održavanje cesta za 140 000 KM. Za vjerske zajednice povećan je grant sa 150 000 na 200 000 KM, a grant za gospodarstvo i poljoprivredu zadržani su na istoj razini jer smo na kraju godine i nema mogućnosti za povećane troškove, a za iduću godinu vodit ćemo računa o tome da se gospodarstvo još više stimulira kad je u pitanju potpora proračuna ŽP“, naglasio je premijer Klaić. Prema njegovim riječima Vlada je daleko odmakla od početka izrade proračuna za iduću godinu. Obavljeni su razgovori sa svim proračunskim korisnicima, sagledane su realne mogućnosti i na osnovu toga napravljen je Nacrt proračuna koji bi se pred članovima Vlade trebao naći u idućih tjedan dana, a potom će i u skupštinsku proceduru.

Skupštinsko zasjedanje, kojim je predsjedao Joso Marković, predsjednik Skupštine ŽP, započelo je burnom raspravom zastupnika o postavljenom grbu na ulazu u zgradu Skupštine ŽP, za kojega zastupnik SDP-a Mirsad Ahmetović smatra kako je neustavan te zatražio odgađanje sjednice i njeno održavanje na drugoj lokaciji dok se to pitanje ne riješi. Predsjednik Skupštine Joso Marković kazao je kako je grb unutar skupštinske dvorane gdje se donose odluke, u skladu s Ustavom ŽP, da zgrada nije u vlasništvu Skupštine, i da su slučaj preuzeli nadležni pravosudni organi u ŽP, te da će sjednica nastaviti s radom. Zastupnik Željko Josić zatražio je smjenu ministra unutarnjih poslova Mehe Delića smatrajući, kako je uz ostalo naveo, da je u ovom slučaju iskoristio svoju poziciju u političke svrhe. Nakon što je predsjednik Marković nastavio sjednicu Skupštine ŽP, dvoranu su napustili zastupnik Ahmetović i zamjenik predsjednika Skupštine ŽP Tahir Redžepović. Tijekom aktualnog sata zastupnici su, uz ostalo, aktualizirali pitanje štrajka zdravstvenih djelatnika u ŽP, neizvršene isplate federalnih poticaja za poljoprivredu, raspodjelu sredstava iz županijskog proračuna za sanaciju šteta od poplava iz 2014.g., rekonstrukciju nasipa u županiji, ulaganja u gospodarstvo i druga životna pitanja u interesu građana ove županije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće