Ispiši ovu stranicu

“Obojeno u šareno” Daniela Dominkovića čarolija za djecu, a mudrost za orasle

Daniel Dominković iz Tolise, autor knjige za djecu „Obojeno u šareno“, javnosti je predstavio svoj prvijenac na promociji u petak navečer ( 23.06.2017.), na kojoj se okupilo više od 100 posjetitelja, njegovi najbliži, rodbina i prijatelji.

Pod kreativnom voditeljskom palicom sestre Danijele, i uz čitanje pjesama kćerke Ivone, o knjizi su govorili recenzetni Katarina Marošević i fra Zvonko Benković, profesori hrvatskog jezika i književnosti te sam autor, a glazbeni dio večeri upotpunili su Željko Matuzović i zbor Adoro. Uz stručni osvrt na pjesništvo za djecu, recenzenti su izrazili uvjerenje da će knjiga „Obojeno u šareno“ biti uvrštena u školsku lektiru.

„Kad sam napisao prvu pjesmu, a bilo ih je puno napisanih koje su samo izrecitirane, a nisu zabilježene, nisam imao namjeru i pomisao da će u skorijoj budućnosti svakodnevne pjesmice za uspavljivanje, pranje zubi, čuvanje prirode, biti pretočene u zbirku pjesama i objavljene u knjizi, a eto i to se dogodilo. Moram priznati na nagovor mojih najbližih a ne prema vlastitoj namjeri. Kad sam vidio kako moja, tada trogodišnja kćerka, sa zadovoljstvom i oduševljenjem prihvaća pjesmice, nastala je druga, treća i sve ostale, a dalje je povijest. U knjizi sam pokušao zadržati isti cilj da djeca kroz rimu, lagani ritam, ne pretjerano dugačak ili teško pamtljiv tekst, nauče što o svijetu koji ih okružuje, da se kroz te pjesmice još više zainteresiraju za društvo, prirodu, znanost, ekologiju, zdravlje, higijenu, bontoni sl. Svaka je napisana da pouči, ili uputi, ili zainteresira djecu za stvari koje bi im mogle biti važne ili drage u životu. Onaj najvažniji cilj knjiga je postigla, a to je da se sviđa djeci, za njih je i pisana, a ostalo nije previše važno“, zaključio je ponosni vlasnik književnog prvijenca Daniel Dominković.

Organizator promocije, ujedno i izdavač knjige „Obojeno u šareno“, je Centar za kulturu Orašje. Mandica Živković, v.d. ravnateljice je kazala kako je svaka promocija knjige veliki događaj i velika radost za zajednicu, zato što je jedan veliki i težak posao uspješno priveden kraju. „Kad je riječ o promociji dječje knjige onda je to uistinu poseban događaj, jer od 2002.g. do danas na našem području je izdano više od 100 knjiga, a od toga samo četiri dječje knjige: „Razigrane pčelice“ Anice Mišetić iz 2002.g., „Lepeza prijateljstva“ iste autorice iz 2009.g., „Dodir sunca“ Mire Šubašić iz 2014.g. i posljednja Danijelova „Obojeno u šareno“ iz 2017.g. Bojazan od pisanja dječjih pjesama je sasvim opravdana, jer su djeca ne samo najzahvalnija, nego i najzahtjevnija publika i sigurna sam da će ova knjiga živjeti i rasti i da će pjesme iz ove knjige prerasti korice, pjevati se i recitirati na školskim priredbama“, kazala je Mandica. Kako će Centar za kulturu Orašje ove godine obnoviti dobru tradiciju, natjecanje recitatora, izrazila je nadu da će natjecatelji izabrati i neke od pjesama iz Danielove zbirke.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće