Ispiši ovu stranicu

Očekuje se odluka o proglašenju elementarne nepogode u općini Orašje

Snažno grmljavinsko oborinsko nevrijeme praćeno pijavicama, jakom i dugotrajnom tučom u petak navečer zahvatilo je veći dio općine Orašje.

Šteta je ogromna i mjeri se u stotinama tisuća maraka, no tek će se znati stvarni pokazatelji nakon što se izvrši evidentiranje i popis na terenu. Načelnik općine Stanko Vincetić u subotu ujutro obišao je teren i osobno se uvjerio u razmjere štete prvenstveno na poljoprivrednim usjevima i plasteničkoj proizvodnji, Štetu su pretrpjela i domaćinstva jer je bilo otkrivenih kuća, porušenih ograda, oštećenih automobila. Načelnik je zahvalio CZ i ostalim službama koje su adekvatno reagirale neposredno nakon samog događaja. Zbog nevremena je dolazilo i do prekida u opskrbi el. energijom uslijed štete nastale na elektroenergetskoj infrastrukturi. Sinoć su kvarovi sanirani na visokom naponu, a danas se radilo na sanaciji NN mreže u Oštroj Luci, Vidovicama i Donjoj Mahali. Općina Orašje će formirati timove koji će izići na teren kako bi evidentirali i dokumentirali nastale štete i vrlo brzo, izvjesno na slijedećoj sjednici Općinskog Vijeća, donijeli odluku o proglašenju elementarne nepogode, naglasio je načelnik Vincetić. Pomoć će tražiti od svih nadležnih institucija u Županiji i FBiH.

Podsjetimo, led veličine oraha prouzročio je velike štete poljoprivrednicima, osobito povrtlarima iz Boka i Oštre Luke. Plastenici su kod mnogih otkriveni olujnim vjetrom, dok je led uništio paprike, rajčice i krastavce. Teško su stradale i lubenice koje su trebale za desetak dana na tržište. Osim povrtlarskih kultura, u velikoj mjeri uništene su velike površine pod kukuruzom, sojom i pšenicom.

Predsjednik MZ Bukova Greda Zvonko Ivanović izvijestio je i o nastalim štetama, uslijed jakog nevremena od petka, u toj mjesnoj zajednici. Jak vjetar oštetio je krovove i otkrio 10 obiteljskih kuća, 8 pomoćnih zgrada, urušena su 4 plastenika, uništeni su usjevi. Četiri stabla koje je vjetar iščupao iz zemlje blokirala su promet na lokalnoj cesti. Mještani su odmah reagirali i očistili prometnicu, a predsjednik Ivanović sa suradnicima posjetio je mještane pogođene nevremenom, pri čemu su zabilježili razmjere štete, koje će dostaviti nadležnoj općinskoj službi.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće