Ispiši ovu stranicu

40 godina DVD-a Tolisa

-Smatramo da je naša postrojba uspješnim djelovanjem tijekom proteklih 40 godina u cijelosti opravdala svoj osnutak.

Nizom aktivnosti afirmirali smo vatrogastvo kao neophodan i vrlo važan segment u sigurnosti građana i njihove imovine. Drago nam je da su našu obljetnicu uvrstili u program obilježavanja Dana Tolise, istaknuo je Vladimir Dominković-Ledo predsjednik DVD-a Tolisa, na obilježavanju 40 rođendana društva. Tim povodom održan je mimohod vatrogasnih vozila ŽP i MTS-a ulicama Tolise. Upriličena je i svečana sjednica DVD-a kojoj su bili prisutni brojni gosti, članovi susjednih društava predvođeni Miroslavom Lucićem predsjednikom Vatrogasnog saveza ŽP, zatim predstavnici općine Orašje i ŽP, te općinske i županijske Civilne zaštite. Na sjednici je predstavljen rad društva od njegova osnivanja i uručene zahvalnice institucijama i svim članovima DVD Tolisa.

Društvo je osnovano davne 1977.godine i tijekom 40-godišnjeg rada vatrogasci su djelovali u gašenju oko 200 požara, a najveći broj intervencija kažu, zabilježen je 2000.godine kad je 58 vatrogasaca sudjelovalo u gašenju čak 22 požarišta. Jedan od živih članova i osnivača društva 80-godišnji Anto Oršolić prisjeća se iznimno teških vremena i kaže da su prvi traktor dobili od zemljoradničke zadruge Tolisa. -Prvu ustrojenu postrojbu činilo je 29 vatrogasaca iz Tolise od kojih 8 više nije među živima. Posao vatrogasca je koristan i human i potrebno je više ulagati u vatrogastvo, poručio je Oršolić, te dodao da su prvu crpku nabavili1978.godine, a godinu kasnije i spremnik za vodu zapremine 5000 lit. Vatrogasni dom sagrađen je 1980.godine, a navalno vozilo, dar Caritasa iz Essena stiglo je 1995.godine.

Predsjednik Dominković ističe da je početkom Domovinskog rata sva oprema društva stavljena na raspolaganje općinskom stožeru Civilne zaštite, dio ljudstva je ostao u vatrogasnoj postrojbi, a veći dio pristupio postrojbama HVO-a. Početkom rata uvedena su 24-satna dežurstva koja su zadržana do danas. Zabrinutost među vatrogascima se očituje kroz podatak da samo u Tolisi postoji oko stotinu farmskih objekata građenih prije 40-tak godina, što zbog dotrajalih instalacija predstavlja veliki rizik od požara. Toliški vatrogasci dobili su brojne pohvale za hrabrost i nesebičan doprinos u vrijeme poplava 2014.godine.

–Iznimno teško stanje bilo je u vrijeme poplava kad su ljudstvo i oprema bili angažirani na potezu od Grebnica do Kopanica. Do sada je kroz društvo prošlo 96 ljudi, a danas ono broji 60 aktivnih članova. Trenutno imamo 6 stažista i težimo omasovljenju i pomlađivanju članstva. Treba raditi na osuvremenjivanju tehnike kako bi reakcija vatrogasaca bila pravodobnija, brža i učinkovitija, poručio je Vladimir Dominković predsjednik DVD-a Tolisa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće