Ispiši ovu stranicu

Promovirana knjiga “70 godina NK Sloga Tolisa” Ilje Dominkovića

Početak petodnevne kulturne manifestacije „Dani Tolise“, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare, bio je u znaku promocije knjige „70 godina NK Sloga Tolisa (1947.-2017.)“.

U prisutnosti velikog broja uzvanika, manifestaciju je otvorio Marinko Čavara, a o knjizi su govorili Ilija Oršolić dugogodišnji tajnik Sloge, zatim recenzenti knjige prof.dr.sc. Marin Ćorluka, novinar iz Ljubuškog Nikica Šiljeg i sam autor.

Iljo Dominković je dugogodišnji sportski novinar, skoro četiri desetljeća s perom u ruci. Uglavnom radi na povijesti nogometa na prostorima Bosanske Posavine i ovo je njegova četvrta knjiga.

Sloga je jedno od malobrojnih sportskih društava, ne samo iz općine Orašje, koji se mogu podičiti tradicijom od punih 70 godina uspješnog rada i djelovanja. Između tolišana i Sloge zauvijek je stajao znak jednakosti. Ova klupska monografija je dijelom slavljeničkih sadržaja priređenih u povodu obilježavanja velike obljetnice, istaknuo je Dominković.

Nogomet se na području Tolise i općine Orašje igra još od dvadesetih godina prošlog stoljeća, a klub u Tolisi je osnovan odmah nakon 2. svjetskog rata. To vrijeme, koje sada živi samo još u sjećanjima nekih živih sudionika, autor je „otrgnuo od zaborava“ u vrijednoj i bogato opremljenoj knjizi na 352 stranice s više od 150 fotografija momčadi i pojedinaca. U knjizi se nalazi nekoliko desetina novinskih članaka, dokumenata, priloga, imena preko tisuću pojedinaca, više od 50 tablica sa svim rezultatima kluba i brojni prilozi o selu Tolisi i aktivnostima kluba u sedam desetljeća postojanja.

-Rad na ovoj knjizi bio je iznimno naporan, odgovoran, čak je bilo i straha kako će ona na koncu izgledati. Nadam se da sam uspio zadovoljiti želju svih igrača, navijača, simpatizera, stručnog vodstva kluba i svih koji su željno očekivali da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Vjerujem da će doprinijeti daljnjem izučavanju povijesti nogometa u Posavini, pa i samoj Tolisi. Knjiga će ostati dugoročni trag kroz povijest, a njenom očuvanju za buduća pokoljenja sigurno će doprinijeti naša crkva, fratri i knjižnica. Uvjeren sam da će biti jako dobar putokaz svim budućim autorima, s tim da će imati lakšu zadaću, započeo je autor priču o knjizi i nastavio, -Kako bih pokrio kompletnu povijest kluba, desetljećima sam prikupljao građu, obišao knjižnice u Sarajevu, Mostaru, Tuzli Brčkom, Zagrebu, Osijeku. Pronašao sam i 5-6 živih igrača iz prve generacije i njihova sjećanja su dodatno obogatila sadržaj knjige.

U ime SD Sloga Tolisa prisutne je pozdravio Iljo Oršolić dugogodišnji tajnik kluba, te među ostalim istaknuo da Sloga danas uspješno nastupa u Prvoj županijskoj ligi Posavine. -Sloga danas posjeduje uvjete za natjecanje u Premijer ligi BiH, ove godine planiramo postaviti rasvjetu na stadionu, a na sportskom nivou obljetnicu ćemo dostojno obilježiti i ugostiti jednog prvoligaša iz Republike Hrvatske, kazao je Oršolić.

Sloga je među prvim poslijeratnim formiranim klubovima i tolišani su svojim rezultatima potvrdili da je Sloga jedan od najuspješnijih seoskih nogometnih klubova u BiH, kako u periodu prije Domovinskog rata, tako i u zadnjih 25 godina, istaknuo je autor knjige koja je podijeljena u pet poglavlja i svako je posebno zanimljivo za sebe. -Iako su u prvoj povijesnoj utakmici izgubili od susjeda, ipak će 1947.godina zauvijek ostati povijesna za nogomet u Tolisi i neizbrisiv trag kojeg autor ostavlja u naslijeđe budućim naraštajima, istaknuo je prof.dr.sc.Marin Ćorluka i dodao, -Čitajući sva navedena imena igrača, dužnosnika i onih koji su kroz povijest pomagali Slogu, zaključujem da je svaka kuća u Tolisi dala igrača ili dužnosnika, a to mogu samo ljudi koji istinski vole svoj klub, kazao je Ćorluka.

O knjizi svojeg dugogodišnjeg prijatelja i športskog djelatnika govorio je i novinar iz Ljubuškog Nikica Šiljeg koji je među ostalim istaknuo kako Dominković žarom strastvenog kroničara istražuje, prikuplja i klasificira, a potom analizira podatke o nogometnim dešavanjima u Tolisi za koju je vezan podrijetlom.

–Kao Iljin kolega, vrijedno čuvam njegove knjige i članke, jer oni su vrlo vrijedni izvori s faktografskog stajališta. U knjizi ima emocija, srca i lagane pristranosti koja joj daje uvjerljivost i vjerodostojnost. Sve je zasnovano i utemeljeno na podacima, brojkama, strijelcima i rezultatima što je egzaktni temelj sporta, rekao je Šiljeg.

Kao najzanimljivije razdoblje autor izdvaja period nakon 1965.godine, dakle 52 godine Sloga nikada nije ispala u najniži općinski razred natjecanja. Najuspješniji period Sloga je imala 80-tih godina kad se plasirala u Regionalnu ligu BiH i nastupala sa jakim klubovima, poslijeratnim članovima Premijer i Prve lige BiH. Svojim najvećim uspjehom tolišani broje osvajanje prestižnog natjecanja Kup Zadrugara 1987.godine. Iznimno uspješno razdoblje Sloga je imala na početku 21 stoljeća kada je dva puta igrala kvalifikacije za ulazak u Prvu nogometnu ligu FBiH. Klub je dao veliki broj nogometaša koji su igrali u najvišem stupnju natjecanja u BiH i RH, a značajno je istaknuti da su iznimno uspješni bili i u omladinskim kategorijama.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće