Ispiši ovu stranicu

Amerikanci uz rusku granicu vježbaju bacanje atomske bombe!

U posljednjih je mjesec dana izvedeno oko 30 misija nedaleko od granica Ruske Federacije, oko dva i pol puta više nego prošle godine u istom periodu - rekao je Šojgu

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu u utorak je rekao da su američki nuklearni bombarderi tokom proteklih nekoliko sedmica izveli više desetaka borbenih letova kako bi utvrdili spremnost Rusije za nuklearni rat, javlja RT.

- Došlo je do značajnog pojačanja aktivnosti američkih strateških bombardera nedaleko od ruske granice - rekao je Šojgu nakon sastanka s kineskim kolegom Weijem Fengheom.

- U posljednjih je mjesec dana izvedeno oko 30 misija nedaleko od granica Ruske Federacije, oko dva i pol puta više nego prošle godine u istom periodu - dodao je Šojgu.

Šojgu tvrdi da je u sklopu nedavnih američkih vojnih vježbi, koje nose kodno ime Globalna grmljavina, deset strateških bombardera vježbalo simultanu upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije sa zapada i s istoka. Dodao je da su bombarderi od ruskih granica bili udaljeni minimalno 20 kilometara.

Šojgu je potom rekao da odnos Rusije i Kine zbog "trenutnih geopolitičkih turbulencija i povećanog rizika od konflikta" postao važniji.

Izjave ruskog ministra odbrane dolaze u trenutku velikih napetosti na relaciji Rusija-Sjevernoatlantski savez (NATO), poglavito zbog ukrajinskog pitanja.

Kijev tvrdi da bi rusko gomilanje vojske na granici s Ukrajinom moglo biti uvertira u invaziju. Moskva te optužbe odlučno odbacuje.

- Kretanja našeg naoružanja i vojske po našem teritoriju naša su stvar - priopćila je Moskva.

Vanjska obavještajna služba (SVR), obavještajna služba Ruske Federacije zadužena za djelovanje u inozemstvu, u ponedjeljak je objavila saopćenje u kojem je optužila SAD za organiziranje dezinformacijske kampanje koja za cilj ima potenciranje rizika od konflikta.

- Stvara se slika da će horde ruskih tenkova početi gaziti ukrajinske gradove, a Washington koristi diplomatske kanale kako bi sa svojim saveznicima i partnerima dijelio potpuno lažne informacije o pozicijama naših oružanih snaga uoči invazije na Ukrajinu - stoji u priopćenju SVR-a.

Rusija i NATO međusobno se terete za povećanje broja letova borbenih zrakoplova u blizini svojih granica.

Moskva je prošle godine naredbu Washingtona da po prvi puta u historiji u ukrajinski zračni prostor pošalje nuklearne bombardere B-1B okarakterizirala kao provokaciju.

Rusija je na taj manevar odgovorila tako da je odmah mobilizirala svoje borbene avione i sisteme za protuzračnu odbranu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće