Ispiši ovu stranicu

Sirijski migranti više nisu dobrodošli u Dansku, ukidaju im se boravišne dozvole

Kada je Danska prošlog mjeseca postala prva europska zemlja koja je ukinula status boravka za više od 200 sirijskih migranata, suočila se s osudama zakonodavaca EU, UN-ove agencije za izbjeglice i grupa za ljudska prava.

Vlasti u Kopenhagenu tvrde da su dijelovi Sirije sada dovoljno sigurni za povratak izbjeglica svojim domovima. Takav stav je podijelilo javnost, a aktivisti planiraju prosvjede u nekoliko gradova u znak podrške migrantima, piše BBC, prenosi Klix.

Zemlja s liberalnom reputacijom Danska je postala poznata po tome što je posljednjih godina više puta pooštravala imigracijsku politiku.

Nedavno je potpisala sporazum o migracijama s Ruandom, što je dovelo do spekulacija da tamo namjerava otvoriti ured za obradu azila.

Sara je jedna od Sirijki kojima prijeti "izbacivanje". Danske vlasti obavijestile su njenu obitelj u veljači da ona, njezini roditelji i mlađa braća i sestre više ne mogu ostati.

"Cijeli moj život je ovdje. Kako se sada mogu vratiti u Siriju?" kaže 19-godišnjakinja, koja tečno govori danski i trebala bi polagati završne srednjoškolske ispite sljedećeg mjeseca. Sanja da postane arhitektica, ali nakon šest godina u Danskoj njena budućnost u toj državi sada je upitna.

Oni su među više od 200 sirijskih državljana kojima je dozvola za boravak povučena jer se Damask i okolna regija sada smatraju sigurnim.

Njen otac Mohammed bio je odvjetnik u Siriji, ali je u Dansku došao 2014. godine kada mu je život bio ugrožen. Ostatak obitelji je godinu dana kasnije pobjegao iz rata putujući preko Turske i Grčke.

Prije dva tjedna njihova žalba je odbijena i sada imaju dva mjeseca da napuste Dansku.

Plaše se uhićenja i mučenja pod vlašću predsjednika Bashara al-Assada.

"Rizično je da se svaka osoba koja je napustila Siriju vrati nazad," kaže ona.

Njen otac je vodio restoran i kaže da je prije četiri godine prestao uzimati/dobivati novac od Vlade Danske.

Više od 10 godina nakon izbijanja sukoba u Siriji, blizu 35.000 državljana Sirije živi u Danskoj.

Tijekom protekle godine imigracijska služba ponovo je procjenjivala slučajeve više od 1.200 migranata iz šire regije Damaska.

"Uvjeti u Damasku u Siriji više nisu toliko ozbiljni da postoje osnove za odobravanje ili produženje dozvola za privremeni boravak," navodi se.

Mnogi od onih s privremenim izbjegličkim dozvolama su žene ili starije osobe, jer je mlađim muškarcima kojima je prijetio vojni poziv obično pružana drugačija vrsta zaštite. Danska vlada ističe da je uvijek bilo jasno da je zaštita koju je nudila bila privremena.

Dnevnik.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće