Ispiši ovu stranicu

Strategija u borbi protiv korone zacrnila sliku Švedske

Istraživački institut je ispitivao odnos prema Švedskoj među stanovnicima nordijskih zemalja

Mnogi stanovnici susjednih zemalja imali su jako negativnu sliku o Švedskoj u posljednjih godinu dana zbog, po njihovom  mišljenju, loše strategije vođenja pandemije i situacije sa koronom u ovoj zemlji.

Švedska istraživačka kompanija Novus provela je ovo ispitivanje u novembru i decembru 2020. godine, a teka danas (utorak, 24. mart 2021.) su objavili rezultate. Istraživački institut je ispitivao odnos prema Švedskoj među stanovnicima nordijskih zemalja. U četiri zemlje na pitanja je odgovorilo gotovo 4.000 ljudi, i to u Danskoj 999, Finskoj 999, Norveškoj 997 i Islandu 999 ispitanika.

U prosjeku je 44 posto ispitanika promijenilo svoje mišljenje i stav o Švedskoj, od čega je 39 posto bilo izraženo kao vrlo negativno.

Rukovođenje pandemijom opisano je kao veoma manjkavo i netačno, što je u mnogome pogoršalo imidž Švedske.

Sigurno je da će se slika o Švedskoj još više promijeniti u negativnom smjeru, jer trenutne činjenice opravdavaju ranije stečenu sliku susjeda. U Švedskoj je do sada umrlo 13.315 stanovnika od Covida-19, što je gotovo cijela populacija jednog manjeg grada u ovoj zemlji. Poređenja radi, npr. Šebo (Sjöbo) ima 8.500 stanovnika, Älmhult  9.000, Svedala 12.500 stanovnika, a Ljungby 15.000.

Istodobno sve druge susjedne zemlje nisu bile ni blizu ovom broju, tako je (na dan 23. marta 2021.) Danska imala 2.400, Norveška 649, Finska 808, a Island 29 umrlih do sada od Covida-19.

Otvorenost društva, nespremnost zdravsta, nepostojanje konkretne strategije suzbijanja širenja zaraze, te minimalne i kasne restrikcije, uzrokovale su ovako velike žrtve. Također se ističe i pogrešna procjena i želja Šveđana da se suprotstave pandemiji prirodnim putem kako bi stvorili imunitet krda - pokazalo se kao totalni promašaj. Ovo su im susjedi zamjerali još na početku pandemije pa su ubrzo uvodili sankcije prema Švedskoj zatvarajući svoje granice i spriječili kretanje ljudi ne bi li suzbili širenje virusa sa ove strane.

U ovom ispitivanju Novusa navedeno je i da se rješavanje problema migracije i kriminala spominju kao razlozi za pogoršanje slike, a ona je najviše izražena u susjednoj Danskoj. Treba ovdje dodati da su ubistva u Švedskoj posljednjih godina postali svakodnevica, a od ukupnog broja ubistava jedva 10 posto biva rasvijetljeno, a ubice dovedeni pred lice pravde i osuđeni.

Pitanje kriminaliteta, pomoći starima, zdravsta, školstva i useljenika biće goruća pitanja političkih sučeljavanja na predstojećim izborima koji se održavaju naredne godine...

Autor teksta je Miralem Pervizović iz Švedske.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće