Ispiši ovu stranicu

Najnovije vijesti Švicarska: Kraća karantena i negativni test za putnike koji stižu u zemlju

Bern, 27. siječnja 2021. – Švicarsko federalno vijeće donijelo je nove odluke koje vrijede pri ulasku u zemlju od 8. veljače 2021. godine.

Federalno vijeće na svom je sastanku koji se održao 27. siječnja 2021. g. donijelo niz odluka kojima se želi spriječiti širenje korone. Vlada od sada preuzima troškove testova na ljudima bez simptoma kako bi bolje zaštitila osobe s posebnim rizikom. Uz to, prilagođava se prethodna uredba o karanteni: Desetodnevna karantena može se skratiti ako se dotična osoba podvrgne testu nakon sedam dana, a rezultat je negativan. Federalno vijeće također je utvrdilo da se mogu izreći novčane kazne ako se ne poštuju određene mjere. Cijepljenje je moguće i u ljekarnama, te troškove preuzet će vlada.

Prilagođeno pravilo karantene

Prethodna regulacija kontaktne karantene dopunjena je strategijom ispitivanja i puštanja. Prema propisu koji je do sada bio na snazi, osoba mora ići u 10-dnevnu karantenu od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom. Karantena se sada može prijevremeno prekinuti uz pristanak nadležnog kantonalnog tijela ako dotična osoba od sedmog dana karantene provede brzi test antigena ili molekularno-biološku analizu (PCR test), a rezultat je negativan. Troškove tog testa mora osoba snositi sama. Do stvarnog završetka karantene (10. dan), osoba mora cijelo vrijeme nositi masku za lice i držati se na udaljenosti od 1,5 metara od drugih ljudi, osim ako se ne nalaze u vlastitom stanu ili smještaju (npr. apartman za odmor, hotel). Ako je test pozitivan, osoba mora odmah otići u izolaciju.

Skraćena karantena i test za putnike iz rizičnih zemalja

Nova strategija testiranja i puštanja također se odnosi na putnike iz država ili područja s povećanim rizikom od zaraze. U budućnosti se po dolasku iz tih zemalja morati predočiti negativni PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata. Zatim se odlazi kao i prije u 10-dnevnu karantenu. Međutim, karantenu se može napustiti nakon sedmog dana ako su rezultati brzog testa antigena ili PCR testa negativni.

Negativan rezultat PCR testa mora se pokazati i za zrakoplovna putovanja iz zemalja koje nisu dio rizičnih područja. Provjera se vrši prije ulaska u zrakoplov. Detaljne informacije o svim odlukama mogu se pronaći na službenoj stranici BAG

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće