Ispiši ovu stranicu

Angela Merkel izazvala buru: “Evropa se mora pripremiti, Amerika više neće biti jedini svjetski vođa!”

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom najnovijem intervjuu za medije The Guradin, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, La Vanguardia, La Stampa i Polityka, izjavila je kako Evropa mora ozbiljno sagledati nadolazeću novu relnost, u kojoj Sjedinjene Američke Države više ne mogu pretendirati na ulogu bezuvjetnog svjetskog vođe.

Savremena generacija evropljana izrasla je uz sliku vodeće svjetske uloge SAD-a, međutim stanje se mijenja.

„Ako SAD sada žele prestati izvršavati tu ulogu po svojoj volji, nama se nad tim treba ozbiljno zamisliti“, kazala je njemačka kancelarka, pritom izvjavivši svoju punu solidarnost sa SAD-om i NATO savezom u vojnoj sferi. Međutim, također je kazala i kako američka vojna nazočnost u Evropi ne odgovara uvijek interesima saveznika u toj vojno-političkoj organizaciji.

„Američka vojska u Njemačkoj pomaže štititi ne samo Njemačku i europski dio NATO saveza, već i interese SAD-a“, kazala je Angela Merkel aludirajući na planove američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju dijela američkih vojnika s njemačkog teritroija i smanjenje njihovog broja s 35 hiljada na 25 hiljada. Komentirajući tu Trumpovu odluku, izjavila je kako će Berlin, kako to Washington i traži, trošiti više budžetskih sredstava na obrambene rashode. Nije precizirala hoće li to biti famoznih 2% BDP-a.

Kancelarka se u istom intervjuu dotaknula i uloge Rusije u suvremenom svijetu, te se zauzela za „konstruktivni dijalog“ s tom zemljom, kazavši, kako je utjecaj Rusije na Bliskom istoku sada vrlo velik i da zato treba uspostavljati dijalog.

„Postoje sve osnove za nastavak konstruktivnog dijaloga s Rusijom. U takvim zemljama, poput Sirije i Libije, državama koje se nalaze u neposrednoj blizini Evrope, strateški utjecaj Rusije je vrlo velik. Zato ću nastaviti težiti prema suradnji (s Rusijom)“, kazala je njemačka kancelarka. Posljednji put ona je s Putinom telefonski razgovarala početkom lipnja, kada je predmet razgovora bilo upravo stanje u Siriji, Libiji, ali i u Ukrajini. Tada su dvoje državnika izrazili zajedničku zabrinutost zbog eskalacije rata u Libiji.

Navedeni stavovi njemačke kancelarke itekako su povezani s izjavama američkog državnog tajnika Mike Pompea (iako posve oprečni kada su u pitanju razlozi oštrih Pompeovih kritika upućenih Njemačkoj), koje smo objavili jučer (vidi poveznicu ispod teksta), i gdje on najavljuje skori početak operacionalizacije nove američke vojne strategije i povlačenje SAD-a s mnogih točki svijeta u kojima se američka vojska sada nalazi.

Naravno, razlozi te američke strategije imaju svoju punu logiku kada je riječ o američkim nacionalnim interesima, međutim, itekako pobuđuju zabrinutost američkih saveznika i partnera diljem tog istog svijeta, naviklih na vječni američki sigurnosni kišobran, kao primaran u određivanju njihovih strategija nacionalne sigurnosti, uključno i finansijskih izdvajanja za svoju i zajedničku obranu. Sve će se to uskoro promijeniti, i odatle i proizlaze uvodne riječi kancelarke Merkel iz ovoga teksta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće