Ispiši ovu stranicu

Ko je bio naučnik koji je istraživao virus korona i zašto je ubijen?

Zasad nema pouzdanog odgovora na pitanje zašto je ubijen američki naučnik koji je bio dio tima koji je istraživao novi virus korona.

Iz policije tvrde da nemaju dokaze da je zločin povezan s njegovim poslom, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrde ni da ima veze s njegovim privatnim životom.

"Nemamo nijedan dokaz da ovaj tragični događaj ima veze s njegovim poslom na Univerzitetu u Pitsburgu ili bilo kakvim poslom tamo, kao ni s trenutnom zdravstvenom krizom koja pogađa Sjedinjene Američke Države i svijet", rečeno je u policijskom odjeljenju koje istražuje ovo ubistvo, prenosi Pitsburg post gazeta.

Ranije je motiv ubistva doktora Binga Ljua policija nazvala "dugotrajnim nesuglasicama s intimnim partnerom". Međutim, nisu dali detaljnije objašnjenje ove tvrdnje, navodi ovaj medij.

Kako navodi Vašington post pozivajući se na kanal VTAE, Bing Lju (37) je upucan više puta u svojoj kući oko podneva u Robinson Taunšipu u Pensilvaniji.

​Kao asistent za istraživanje, Lju je radio na računskim modelima za proučavanje bioloških procesa. Radio je od kuće tokom pandemije i proučavao je virus, izjavio je njegov supervizor, prenosi pomenuti list pisanje Pitsburg post gazete.

Zvaničnici su rekli da je u Ljua pucao drugi muškarac koji ga je pogodio u glavu, vrat, trup i ekstremitete. Taj muškarac je kasnije identifikovan kao 46-godišnji Hao Gu i nakon ubistva je ušao u svoj automobil udaljen oko 100 metara i ubio se.

Istraživanje o virusu korona

Lju se bavio informatičkim naukama, ali se usavršavao i u računarskoj nauci i u biologiji, a primijenio je matematičke i računske alate za modeliranje bioloških sistema. Bio je dio tima koji je razvijao različite biološke sisteme za tumačenje ćelijskih mehanizame novog virusa korona, kao i ćelijsku osnovu zdravstvenih komplikacija pacijenata, piše Saut čajna morning.

"Dr Bing Lju bio je izvanredan istraživač, koji je zaslužio poštovanje i uvažavanje mnogih kolega na tom polju i dao jedinstven doprinos nauci", navedeno je u saopštenju Univerziteta u Pitsburgu, gdje je radio. "Potrudićemo se da dovršimo ono što je započeo kako bismo odali počast njegovoj posebnosti."

Lju je bio vođa istraživanja na polju imunološkog sistema, modelirajući složene procese poput reakcija na zračenje, terapiju zračenjem i imunološki odgovor. Doktorirao je računarske nauke na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. Koautor je više od 30 radova i izvještaja, a napisao je puteva 2012. godine i knjigu o računarskom modeliranju bioloških puteva.

Njegov najnoviji rad, objavljen 26. aprila, obuhvatio je modelni okvir za analizu bioloških modela sistema kako bi se bolje razumjelo kako funkcionišu bolesti, uključujući i srčane poremećaje, bolesti usljed radijacije i rak prostate.

Lju je živio sa suprugom, koja nije bila kod kuće u trenutku ubistva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće