Ispiši ovu stranicu

"Udaj se za svog silovatelja": Turska ponovo predlaže zakon koji je razljutio svijet

Krajem januara, u turskom parlamentu trebao bi se naći zakon koji bi omogućio muškarcima koji su imali seks s djevojčicama koje imaju manje od 18 godina da izbjegnu kaznu, ako se vjenčaju sa svojim žrtvama.

Zakon, naime, navodi da će ovo biti dozvoljeno samo muškarcima koji su imali seks s djevojčicama bez prijetnje i sile...

Kontroverzni zakon koji još nazivaju i "udaj-se-za-svog-silovatelja" razljutio je aktiviste koji se bore za ženska prava. Kritičari upozoravaju da će ovaj zakon ne samo legitimirati vjenčanje s djetetom i silovanje djeteta, već će i otvoriti put za još veće zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djece.

Najjači glas protiv zakona jeste stranka Halkların Demokratik Partisi (HDP) ili Narodna demokratska partija.

Sličan zakon srušen je u Turskoj 2016. godine, nakon nacionalnih, ali i globalnih protesta.

Agencije Ujedinjenih naroda upozorile su da će zakon otvoriti mogućnost da se zlostavljanje djeteta ne kazni, a žrtve će proći dodatnu patnju i stres jer će morati živjeti sa svojim napadačima. Slični zakoni postoje u nekoliko zemalja svijeta, gdje je donesen kako bi se zaštitila "obiteljska čast".

Suad Abu-Dayyeh, aktivistica koja se bavi pitanjima za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Afganistan i Pakistan u "Jednakost sada" (Equality Now), nevladinoj organizaciji koja promovira prava žena i djevojčica, kazala je da je šokantno da političari pokušavaju usvojiti zakon koji bi omogućio nekažnjavanje ljudi koji seksualno zlostavljaju djecu.

"Čestitam hrabrim aktivistima u Turskoj koji se bore protiv ovog diskriminatornog zakona i protiv regresivnih sila koje pokušavaju ukloniti legalnu zaštitu koju djevojčice imaju. Slični zakoni postojali su i drugim zemljama, ali zahvaljujući aktivistima taj član zakona izbrisan je u Egiptu, Jordanu, Lebanonu, Maroku, Tunisu i Palestini", izjavila je ona za britanske medije.

Legalna dob za vjenčanje u Turskoj je 18 godina, no vladin izvještaj iz 2018. otkrio je da je u posljednjih deset godina vjenčano skoro pola miliona maloljetnih djevojčica. UN navodi da je 38 posto žena u Turskoj prošlo fizički ili seksualno nasilje od partnera, a organizacija We Will Stop Femicide procjenjuje da je 2017. godine u ovoj zemlji 409 žena ubijeno od strane njihovih partnera ili članova obitelji - četiri godine prije taj broj je iznosio 237...

Britanski mediji podsjećaju da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 2014. godine, na samitu u Istanbulu, izjavio da je "jednakost između muškaraca i žena neprirodna": "Ne možete staviti žene i muškarce na jednako postolje. To je protiv prirode."

Ženama je 2016. poručio da trebaju imati najmanje troje djece i dodao da je život žene nekompletan bez djece:

"Žena koja kaže 'ja ne mogu biti majka zbog posla' negira svoju ženstvenost. Žena koja odbaci majčinstvo, koja ne ostane kući - ma kako uspješan njen poslovni život bio, neostvarena je, nekompletna."

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće