Ispiši ovu stranicu

Strahuje se da Kina krije prave razmjere opasnog virusa, a to joj ne bi bilo prvi put

Sumnja da je broj zaraženih čak 10.000


Međunarodni stručnjaci za javno zdravlje strahuju da kineski zvaničnici nedovoljno brzo objavljuju informacije o virusu, te da je prije potvrde svakog pojedinačnog slučaja potrebno da se prođe kroz složenu birokratsku proceduru

Zdravstvene vlasti širom Azije strahuju da su prave razmjere misterioznog novog koronavirusa veće nego što su kineske vlasti priznale, jer broj zaraženih u kontinentalnom dijelu Kine raste, dok su u još tri države u regionu zabilježeni slučajevi infekcije.

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su inficirani bolešću u kontinentalnom dijelu Kine ove sedmice je skočio sa 41 na skoro 500, pri čemu je do sada umrlo 17 osoba. Tajland je prijavio dva slučaja infekcije, a Japan, Tajvan i Južna Koreja zabilježili su po jedan slučaj infekcije virusom, koji pripada istoj porodici kao i smrtonosni Sars i Mers. I u SAD je zabilježen jedan slučaj.

- Teško je vjerovati zvaničnim informacijama, s obzirom na sve te slučajeve koji se javljaju u susjednim zemljama, kaže Pjotr Hlebicki, stručnjak za infektivne bolesti Bolnice Maunt Alvernija u Singapuru koji je učestvovao u suzbijanju epidemije Sarsa u toj zemlji.

- Kina je i ranije objavljivala manji broj zaraženih, pa je prava slika možda potpuno drugačija, dodao je on.

Vodeći stručnjaci upozorili su u srijedu da je u Wuhanu zaraženo možda čak 10.000 pacijenata, dvostruko više od ranijih procjena. Prema zvaničnim informacijama, zaražene su 483 osobe.

- Na osnovu slučajeva koje smo vidjeli od početka zaraze do 18. janura ažurirali smo naše procene broja zaraženih u Vuhanu sa oko 4.000 na 9.700, izjavio je u srijedu profesor Nil Ferguson, biolog Kraljevskog koledža u Londonu.

Ferguson je dodao da se “u svim izvještajima koje sam pročitao u kineskim medijima, naročito u Wuhanu, ali i u drugim gradovima, navodi da su bolnice zatrpane sumnjivim slučajevima”.

Međunarodni stručnjaci za javno zdravlje strahuju da kineski zvaničnici nedovoljno brzo objavljuju informacije o virusu, te da je prije potvrde svakog pojedinačnog slučaja potrebno da se prođe kroz složenu birokratsku proceduru, prenosi Blic.

Isti postupak je postojao u vrijeme epidemije Sarsa 2003. godine, kada je Kina navukla nepovjerenje cijelog svijeta, jer je u početku prikrivala prave razmjere epidemije, koja je širom svijeta prouzrokovala smrt skoro 800 ljudi, dok se više od 8.000 osoba razboljelo.

Azijske zemlje se spremaju za svakodnevni priliv hiljada kineskih turista za Kinesku novu godinu, dok pijace u regionu očekuju gubitke, jer će potencijalni kupci najvjerovatnije ostati kod kuće zbog straha od zaraze.

Predsjednik Si Đinping u ponedjeljak je pozvao zvaničnike da utvrde poreklo virusa - tri sedmice nakon prvog prijavljenog slučaja, a premijer Li Kećijang je saopštio da će Kina sarađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće