Ispiši ovu stranicu

Ruski plaćenici odsjekli glavu Sirijcu, zapalili ga i sve snimali

Iz Sirije dolazi još jedan stravični snimak odsijecanja glave civilu ili ratnom zarobljeniku.

Ali ovaj put krvnici ne pripadaju Islamskoj državi ili nekoj srodnoj struji džihadista, već, prema dostupnim informacijama, ruskim plaćenicima koji u Siriji ratuju na strani režima Bašara al-Asada.

Ruskog plaćenika na snimku identifikovali su novinari ruske "Novaje Gazete" kao Stanislava D., bivšeg policajca iz ruske pokrajine Stavropolj. U dokumentima koji su procurili navodi se kako se Stanislav D. pridružio kompaniji "Wagner" 2016. kako bi "štitio interese Ruske Federacije u inostranstvu".

Na snimku koji je previše uznemirujući da bismo ga prikazali vidi se kako nekoliko muškaraca u odjeći koja nalikuje na vojne uniforme mlati muškarca koji leži na podu maljem. Nakon toga mu odrubljuju glavu, amputiraju ruke zidarskom mistrijom i na kraju mu ostatak tijela vješaju, poliju benzinom i zapale.

Krvnici, koji se na snimku čine pijani, pokušavaju da sakriju svoja lica, ali na kraju odustanu od toga. "Sakrijte svoja lica... ma dobro, što god, ovaj video ionako neće ići nigdje", kaže jedan od njih.

Dok jedan od njih reže glavu nesretnom Sirijcu, drugi ga potiče da "reže jače". Nakon toga poziraju s obješenim tijelom na čijem torzu su napisali: "Za VDV (ruske vazdušne snage)" i drugom riječi koja izgleda kao "razvedka", što je ime za rusku vojno-obavještajnu službu.

A u jednom trenutku u videu može se vidjeti i druga odrubljena glava. Identitet ove žrtve nepoznat je, sli upućuje na mogućnost da je ovakvih smaknuća bilo puno više nego što se zna.

Da sve bude još više uznemirujuće, video je objavljen na Youtubeu pri čemu je dostupan veoma širokoj publici.

Snimak, doduše, nije novi - prema izvještajima, napravljen je još 2017. godine, a žrtva je sirijski državljanin Mohamed Taha al-Ismail Abdalah iz grada Deir ez-Zora. Ruski plaćenici navodno su ga optužili da je dezertirao iz sirijske vojske i, mimo bilo kakvog regularnog suda, osudili su ga na smrt, mučili i pogubili, prenosi "Index.hr".

Porodica žrtve potvrdila je njegovu smrt lokalnim medijima. Objasnili su da je Abdalah bio izbjeglica, ali vratio se iz Libana u Siriju 2017. Kao i hiljade drugih muškaraca koji se vrate u Siriju iz izbjeglištva, odmah je regrutovan, ali Abdalah je nedugo nakon toga dezertirao.

Iako ga krvnici na snimku optužuju da je pripadnik Islamske države, za to nema nikakvih dokaza. 

Štaviše, isječci ovog snimka procurili su na društvene mreže i tada. Ali tada nije bilo poznato da je mučenje završilo pogubljenjem.

Kremlj pak poriče da ovaj gnusni ratni zločin ima ikakve veze s njima.

"Ovo nema nikakve veze s ruskim vojnicima, bez obzira na to što se objavljuje o tome", izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov. 

Ratovanje privatnih osoba, odnosno plaćenika u inostranstvu, inače je zabranjeno prema ruskom zakonu, a Kremlj i inače poriče da ruski građani učestvuju u ratu u Rusiji kao plaćenici.

Podsjetimo, u februaru prošle godine jedinica "Wagnerovih" plaćenika pokrenula je i napad na američke snage i njihove kurdske saveznike na istoku Sirije. U silovitom artiljerijskom i vazdušnom protivnapadu Amerikanaca ubijeno je, prema izvještajima, između 200 i 300 ruskih plaćenika. 

Da je i u Rusiji vrlo opasno potezati pitanje ilegalnih plaćenika koji se bore u Siriji, pokazuje slučaj pokojnog Maksima Borodina, ruskog istraživačkog novinara koji je istraživao upravo tu temu kad je u aprilu prošle godine misteriozno pao kroz prozor svog stana na petom spratu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće