Ispiši ovu stranicu

Venecija je pod vodom, danas stiže novi plimni val

Vlasti su unaprijed proglasile vanredno stanje

Globano zagrijavanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su ovosedmične visoke plime u grad donijele i više soli, što je dodatna prijetnja tamošnjem arhitektonskom blagu.

Situacija je u Veneciji u subotu je bila malo bolja kada se voda povukla i iz najnižih tačaka u gradu, ali za danas je najavljen novi plimni val i voda se u jutarnjim satima već počela prelijevati iz lagune na područje trga sv. Marka i na obale kanala uz most Rialto.

Vlasti su unaprijed proglasile vanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina.

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mramornih palača i drevnih crkava, nastalih iz močvare prije 15. vijeka, ostavit će za sobom slane kristale koji će polako korozirati i izjedati ciglu.

-Što je voda slanija, to nam je teže - rekao je gradonačelnk Luigi Brugnaro.

Voda u laguni uvijek je bila kombinacija rijeka koje u nju utječu i kroz otvore u laguni ulijevaju se u more. Podizanje nivoa mora zbog klimatskih promjena i kopanje novih kanala donijeli su više slane vode iz Jadrana.

Šezdesetih godina prošlog vijeka u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrokemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije.

Lukobrani u obliku mjeseca koji su u novije vrijeme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što također omogućava pritjecanje više slane vode.

Stručnjaci su najviše zabrinuti za baziliku svetog Marka, koja je sa svojim drevnim mozaicima i mramornim stubovima naročito krhka.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće