Ispiši ovu stranicu

NEMA VIŠE SKRIVANJA! I u ovoj zemlji je na snagu stupila zabrana nošenja burke, simbola ženske opresije – ‘Islam ne pripada našoj kulturi’

Odijevanje burke ili nikaba od četvrtka je zabranjeno u svim nizozemskim bolnicama, školama, državnim institucijama i u javnome prijevozu, u skladu s novim zakonom o čijoj se primjeni nedavno raspravljalo

Procjenjuje se da u Nizozemskoj, zemlji sa 17 milijuna stanovnika, burku ili nikab nosi između 200 i 400 žena.

Zakon je usvojen u lipnju 2018. nakon petnaestak godina političke rasprave o toj temi. Saborski zastupnik i antiislamist Geert Wilders godine 2005. godine predložio je izglasavanje zakona o nošenju burke ili nikaba u javnosti.

Pod prijetnjom kazne u iznosu od 150 eura “odsad će biti zabranjeno nositi odjeću koja prekriva lice na svim javnim mjestima poput škola, bolnica, državnih institucija i u javnome prijevozu”, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

“Na tim je mjestima zbog javne sigurnosti i ispravnog funkcioniranja javnih službi iznimno značajno da se svi mogu prepoznati i gledati se u oči za vrijeme komunikacije”, stoji u priopćenju.

Zbog toga je zabranjeno nošenje odjeće koja prekriva lice i čini ga neprepoznatljivim, a riječ je o kacigama koje prekrivaju čitavo lice, o burkama, nikabima i kapuljačama koje se navlače preko lica, kaže se u priopćenju.

Zaposlenici škola, bolnica i državnih institucija, kao i vozači, dužni su zabraniti ulazak u zgradu ili u vozilo ženi odjevenoj u burku ili u nikab ili pozvati policiju, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

No iz sektora javnog prijevoza su kazali da njihovi vozači neće zaustavljati autobus, tramvaj, metro ili vlak da bi žena u burki mogla napustiti prijevozno sredstvo jer bi to prouzročilo velika zakašnjenja u prometu.

Nekoliko bolnica u zemlji najavilo je da “ne kani odbiti uslugu zbrinjavanja osobe u svojoj ustanovi, bez obzira na to kakvu odjeću nosi”.

Nizozemskim je ulicama i dalje dopušteno hodati u burki ili u nikabu, za razliku od Francuske u kojoj su u skladu sa zakonom iz 2010. oba pokrivala za glavu zabranjena na svim javnim prostorima.

U Belgiji, Danskoj i Austriji usvojen je sličan zakon.

Izvor: NSP/vecernji.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće