Ispiši ovu stranicu

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

Vojne trupe kreću prema sjeveru Sirije kako bi zaustavile turski napad

Sirijska vojska će poslati postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana, objavila je u nedjelju državna novinska agencije Sana. 

Agencija nije iznijela pojedinosti mobilizacije sirijske vojske koja se u prošlosti raspoređivala u nekim kurdskim predjelima kako bi se izbjegla turska ofenziva.

"Jedinice sirijske arapske vojske se upućuju na sjever kako bi odgovorile na turski napad na sirijski teritorij", prenosi Sana na internet stranici.

Jedan neimenovani kurdski dužnosnik je izvijestio o pregovorima između poluautonomne kurdske administracije i sirijske vlade.

"Razmatraju se sve opcije u vezi turske ofenzive, vlada iz Damaska mora preuzeti svoje odgovornosti i odgovoriti na napad", rekao je dužnosnik. Od srijede Turska i sirijski saveznici vode na sjeveru Sirije ofenzivu kako bi od granice udaljili glavnu sirijsku kurdsku miliciju YPG.

Da je nekakvo savezništvo na pomolu, dokazuje i objava Sirijskih Kurda u nedjelju navečer u kojoj stoji da su sklopili dogovor s Damaskom o raspoređivanju sirijske vojske blizu turske granice.

"Kako bi se sučelili s turskom agresijom i spriječili njezin nastavak, postigli smo dogovor sa sirijskom vladom da se vojska rasporedi duž tursko-sirijske granice kako bi podržala Sirijske demokratske snage (SDF)", prema priopćenju kurdske administracije.

Osim podrške tom savezu kurdskih i arapskih boraca, u priopćenju se precizira da je sirijska vojska pozvana osloboditi sva mjesta koje su okupirali turska vojska i sirijski saveznici od početka te ofenzive.

Krajem 2018. kada je Ankara već prijetila pokretanjem operacije protiv kurdskih snaga u Siriji YPG su pozvali vojsku da se rasporedi u okolici grada Manbij, na sjeveru i najavili svoje povlačenje iz tog područja.

Vojska se rasporedila u okolici grada, u koji nije ušla.

Dugo marginalizirani i žrtve diskriminacije središnjih vlasti Damaska, Kurdi su uveli autonomiju na sjeveru zemlje koju Damask ne priznaje i izdajicama naziva borce te manjine zbog saveza s Washingtonom u sklopu antidžihadističke borbe.

Kurdi su prošle godine počeli pregovarati s Damaskom o budućnosti njihovih regija, ali razgovori su obustavljeni.

Erdogan kaže da su izvješća o bijegu zatvorenika Islamske države "dezinformacija"

Turski predsjednik Tayyp Erdogan u nedjelju je odbacio izvješća da su zatvoreni pripadnici Islamske države u sjeveroistočnoj Siriji pobjegli kao rezultat turske ofenzive u tom području rekavši da su to "dezinformacije" usmjerene na provociranje Zapada.

Vlasti koje predvode Kurdi u sjevernoj Siriji u nedjelju su izvijestile da je 785 stranaca povezanih s Islamskom državom uspjelo pobjeći iz logora Ain Issa blizu grada Raqqe na sjeveru zemlje gdje su bili držani nakon turskog granatiranja u nedjelju.

Prema navodima državne novinske agencije Anadolu Erdogan je rekao kako su ta izvješća lažna i usmjerena na provociranje Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji priopćila je kako su militanti iskoristili granatiranje turskih plaćenika kao priliku za bijeg. "To je direktna potpora novom rađanju IS-a", rekla je uprava.

Stotine obitelji boraca IS-a bile su zatočene u logoru Ain Issa koji su kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) podigle 2016.

Turska ofenziva na sirijskom teritoriju izazvala je bojazan mogućeg pregrupiranja džihadista i ponovnog jačanja Islamske države.

Sirijski Kurdi bili su ključni čimbenik u porazu IS-a, a arapske zemlje i Zapad osuđuju ratne igre Ankare na sjeveroistoku Sirije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće