20 Studeni 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Tko su zapravo Kurdi i zašto su važni za cijeli svijet?

Kurdi, koji su odigrali važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, najveći su narod na svijetu koji nema svoju državu

Tko su zapravo Kurdi i zašto ih Turska napada? Evo nekoliko činjenica o ovom velikom narodu koji nikad nije stekao vlastitu državu. Odigrali su iznimno važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, a i sad drže zarobljene tisuće ovih radikalnih islamista na sjeveru Sirije, baš tamo gdje ih sad Turska napada, piše CNN.

Kurdi su uglavnom bili nomadski narod do kraja Prvog svjetskog rata i do raspada Osmanskog carstva. Kurdi čine oko 10% stanovništva Sirije , 19% stanovništva Turske, 15-20% Iraka i drugi su po veličini u Iranu.

Peshmerge su njihovi borci i ima ih više od 100.000. Nacionalna su vojna sila koja štiti irački dio Kurdistana, a uključuje i ženske borce, piše Express.

Kurdi su etnička manjinska skupina koja većinom zauzima planinsko područje i prostire se u južnim dijelovima Turske, sjevernim dijelovima Iraka i Sirije sjever Irana i dijelu Armenije. Iako su manjina, na tom području zapravo živi oko 25 do 30 milijuna Kurda, a svima su zajednički rasa, kultura i kurdski jezik. Većina Kurda su sunitski muslimani.

Prije I. svjetskog rata, tradicionalni Kurdi živjeli su nomadskim načinom života do raspada Osmanskog Carstva, što im je oduzelo slobodu i podijelilo ih na nove nacionalne države.

Kurdi su se borili da zadrže svoj identitet, ali ih u Turskoj zovu i 'planinskim Turcima' a bilo im je zabranjeno nositi tradicionalnu kurdsku odjeću, svoj jezik smjeli su govoriti samo kod kuće, nisu ga učili ni u školama.

I danas se suočavaju s diskriminacijom i politikom progona. Iako su Kurdi najveća etnička manjina u Turskoj, i tamo čine oko 20% stanovništva, oni u Turskoj i dalje nemaju status manjinske skupine.

Danas Kurdistan čini pet različitih regija: jugoistočna Turska, sjeveroistočna Sirija, sjeverni Irak, sjeverozapadni Iran i jugozapadna Armenija. Početkom 20. stoljeća Kurdi su počeli raditi na stvaranju vlastite države poznate kao Kurdistan.

Godine 1920. potpisan je Sèvreski ugovor - jedan u nizu ugovora koje su sile Osovine potpisale nakon njihovog poraza u Prvom svjetskom ratu. Označio je konačni raspad Osmanskog carstva i pozvao na autonomni Kurdistan.

Tri godine kasnije, nakon završetka rata, zapadni saveznici odustali su od zahtjeva za neovisnom kurdskom državom i kurdska je regija podijeljena među nekoliko zemalja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uvijek je zauzimao čvrst stav prema kurdskom nacionalizmu. Predsjednik je jasno stavio do znanja da je njegov krajnji cilj uklanjanje Kurdistanske radničke partije (PKK), kurdske krajnje lijeve militantne i političke organizacije sa sjedištem u Turskoj i Iraku koja se borila protiv turske države više od tri desetljeća.

Time je stvoren duboki jaz između Turaka i Kurda. U 2016. zatvorile su se prokurdske medijske kuće, više od 11 000 učitelja je otpušteno ili suspendirano zbog navodnih veza s PKK-om, a najmanje 24 turska vladina dužnosnika zamijenila su kurdske gradonačelnike u raznim gradovima Turske.

Turska je dugo nezadovoljna snažnom kurdskom prisutnošću na sjeveroistoku Sirije u blizini turske granice. Vojska zemlje već se preselila u dijelove područja koja su ranije držale Sirijske demokratske snage (SDF) koje su predvodili Kurdi i SAD, ali sada je u tijeku njihov dugogodišnji plan za stvaranje tampon zone na sjeveru Sirije.

Dva su cilja:

1.otjerati Kurde od njihove granice i

2. iskoristiti ovo područje za doseljavanje oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica.

Još u siječnju je predsjednik Trump rekao da će Sjedinjene Države početi povlačiti trupe iz Sirije i "polako" ih poslati kućama. Sirijski Kurdi već tad su strahovali da bi američko povlačenje Turska mogla iskoristiti kao priliku za napad.

Nakon Trumpove iznenadne najave povlačenja, u nedjelju navečer, ti su se strahovi ostvarili. "Turska će uskoro krenuti u napad sa svojim dugo planiranim operacijama na sjeveru Sirije. Oružane snage Sjedinjenih Država neće podržati niti biti uključene u operaciju, a nakon poraza teritorijalnog kalifata ISIS-a, više neće biti u neposrednom području", objavili su iz Bijele kuće.

Od prošlog mjeseca, Sjedinjene Države rekle su da oko 1.000 američkih vojnika djeluje na sjeveroistoku Sirije. Ovaj potez ostavlja sirijske Kurde na milost i nemilost operacije koja ima za cilj njihovo uklanjanje i odlazak s turske granice, prenosi Express.

"#OperationPeaceSpring će neutralizirati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostave sigurne zone, olakšavajući povratak sirijskih izbjeglica njihovim kućama. Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", oglasio se Erdogan u srijedu preko Twittera. 

SDF, koalicija kurdskih i arapskih vojnika potpomognuta američkim, britanskim i francuskim specijalnim snagama, porazila je ISIS i oslobodila istočnu Siriju u ožujku. SDF je priopćio kako je izgubio 11.000  vođa i boraca dok se borio protiv ISIS-a.

Dok ISIS praktički nema više teritorija, Sjedinjene Države upozoravaju da se u Iraku i Siriji još uvijek kriju deseci tisuća ISIS-ovih boraca.

Sirijske demokratske snage (SDF), koju čine Kurdi, drže tisuće zarobljenih boraca ISIL-a koje su slomili tijekom bitaka protiv ove terorističke skupine. Svi ti borci trebali bi biti predani Turskoj. 

Dok se mnogi sirijski Kurdi pripremaju za borbu, a civili odlaze u suprotnom smjeru, tisuće zarobljenih ISIL-ovaca i logori u kojima su ISIL-ove žene i djeca, ostat će bez nadzora, što predstavlja ozbiljan rizik da bi se ISIL mogao ponovno formirati. 

Dnevnik.ba

Pročitano 40 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Prema novim prognozama hrvatski gradovi uz more za koje desetljeće...

Snijeg donio probleme: U Austriji ne rade telefoni, desetine hiljada Francuza bez struje

Snijeg donio probleme: U Austriji ne rade telefoni, desetine hiljada Francuza bez struje

Stanovnici su pozvani da redovno čiste snijeg oko svojih kuća...

Izrezbarene u stijeni: Nestvarne stepenice koje vode do Đavoljeg kotla

Izrezbarene u stijeni: Nestvarne stepenice koje vode do Đavoljeg kotla

Najveća atrakcija svakako su stepenice isklesane u stijeni u podnožju...

Neobičan zakon: Kazna i do 6800 kuna za grijanje parkiranog automobila

Neobičan zakon: Kazna i do 6800 kuna za grijanje parkiranog automobila

Grijanje parkiranog automobila dulje od tri minute u New Jerseyju...

Ovo je 20 najjačih bolova koje možete doživjeti: Migrena, bubrežni kamenci, išijas

Ovo je 20 najjačih bolova koje možete doživjeti: Migrena, bubrežni kamenci, išijas

Bol je teško opisati, a još teže gradirati po jačini,...

Prvi put u historiji: Globalni dug premašio 250 hiljada milijardi dolara

Prvi put u historiji: Globalni dug premašio 250 hiljada milijardi dolara

Kombinovana dugovanja nacionalnih vlada, preduzeća i domaćinstava na globalnom nivou...

PRODAJA DIPLOMA JE UNOSAN POSAO

PRODAJA DIPLOMA JE UNOSAN POSAO

Hadžipašićeva škola za tri godine ostvarila dobit od 1,7 miliona...

Sekretar SDP-a Bosanska Krupa: Sud vraća na posao Ademira Mesića iako je koristio lažnu diplomu

Sekretar SDP-a Bosanska Krupa: Sud vraća na posao Ademira Mesića iako je koristio lažnu diplomu

Ademir Mesić, tehnički sekretar Općinske organizacije SDP-a Bosanska Krupa, 2016....

Nesreća u Orašju: Starca usmrtilo drvo

Nesreća u Orašju: Starca usmrtilo drvo

Stradao osamdesetogodišnji M. K. iz sela Bok

Incident u Orašju: Uhapšen zbog vrijeđanja policajca

Incident u Orašju: Uhapšen zbog vrijeđanja policajca

Policija je I. M. uručila prekršajni nalog i on je,...

Urnebesna ispovijest muškarca koji je kod Bijeljine ukrao aviobombu

Urnebesna ispovijest muškarca koji je kod Bijeljine ukrao aviobombu

Ja sam nju odnio i propisno osigurao, obložio je sa...